BOLNA TEMA DOTAKLA SRCA U STUDIJU! Voditeljka se rasplakala, Ban: Nema lepog načina da se loša vest saopšti detetu
Foto: Kurir TV, Printscreen

podrška roditeljima i deci

BOLNA TEMA DOTAKLA SRCA U STUDIJU! Voditeljka se rasplakala, Ban: Nema lepog načina da se loša vest saopšti detetu

Život -

Desetogodišnji David Petrović koji je bolovao od leukemije i za čije je lečenje u Turskoj sakupljen novac preko humantiarnih organizacija, ipak, kako smo saznali, nije uspeo da pobedi bolest. Sahranjen je u petak u Svilajncu.

Ova potresna i bolna vest pokrenula je i razgovor u studiju Kurir TV.

Voditelji emisije "Puls Srbije" Srbije, Anastacija Čanović i Miloš Anđelković sa gošćom Irinom Ban, predsednicom Roditeljske kuće pri Institutu za majku i dete, razgovarali su o stanju u Srbiji po pitanju pomoći roditeljima obolele dece kao i o finansijskoj situaciji od koje zavisi da li će dete imati sva potrebna sredstva za lečenje. Ponekad je bolest brža od tempa prikupljanja pomoći.

Reč na početku bila je vezana za fond koji je namenjen bolesnima.

- Ima jako mnogo onih koji ne dođu do ovih sredstava - započela je Ban koja smatra da fondacije pomažu roditeljima bolesne dece da budu mirni da su pokušali sve.

Problemi u radu udruženja su mnogi, a sagovornica je voditeljima navela neke od njih.

- Prva naša misija je pružanje pomoći roditeljima da sve razumeju - rekla je Ban koja kaže da kada roditelji saznaju za bolest, prvi korak je najteži u shvatanju situacije.

- Deci je najpotrebnije da se igraju, a naš posao je da mi omogućimo njima da se igraju. Što mi ne možemo još uvek da im u potpunosti pružimo - navela je ona, kao jedan do fokusa.

02:06

Ponekad je bolest brža od tempa prikupljanja pomoći

Istakla je da je novac primarni problem.

- Nije lek najbitniji, roditeljima je potreban novac. Za igračke za hranu, novac da se opremi kuhinja, govorim o kvalitetu života, a to nema cenu, jer su najbitniji uslovi za ozdravljenje. Bitno je da uradimo sve što možemo - rekla je Ban.

A kako deca reaguju na dalje funkcionisanje nakon strašnih saznanja o bolesti Ban je u centar stavila roditeljsku podršku kao ključnu.

- Mnogo bi nam svima bilo lakše kada bi ušli u njihove cipele. Kad govorimo o deci govorimo o uzrastu od beba do 19 godina. Nije isto kad razgovarate sa detetom od tri, četiri godine i onim starijim. Različiti su pristupi, ali svima njima je najvažnije da osoba pored njega bude roditelj, i da bude prava podrška detetu! - rekla je Ban.

Bolan povod za temu i dirljivo izlaganje gošće o problemima sa kojima se suočavaju roditelji i obolela deca, ganulo je sve u studiju.

02:13

TRAGIČNA TEMA, DIRNULA SRCA U STUDIJU! VODITELJKI ČANOVIĆ PUNE OČI SUZA! KOLIKO JE JOŠ OBOLELIH MALIŠANA KOJI ČEKAJU POMOĆ SRBIJE?

- Nema lepog načina da se loša vest saopšti detetu. Ali postoji sistem podrške, porodica, koji mogu biti prvi od pomoći detetu - pojasnila je ona.

Ban se svima obratila i poručila gledaocima da uvek imaju na umu ko ih sluša i da svako od nas mora da pokuša da uđe u kožu onih koji su u teškim situacijama.

- Nemojte padati u očaj toliko da ne možete da pomognete svom detetu - poručila je Ban svim gledaocima da moraju biti snažni kao roditelji, i da ne podlegnu bolu koji je ogroman, ali izdržljiv.

- Moja obaveza kao roditelja ja da pomognem detetu, jer su deca tu u stvari najveći borci. - rekla je ona.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track