OVA HRANA NAM NAKON POSTA RAZARA PANKREAS: Dr Perišić otkriva koje namirnice padaju teško na želudac
Foto: Kurir TV, Shutterstock

OVA HRANA NAM NAKON POSTA RAZARA PANKREAS: Dr Perišić otkriva koje namirnice padaju teško na želudac

Život -

O pravilnom prekidanju posta, kao i o namirnicama koje teško padaju organizmu govorio je gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić.

"Prilagođavanje enzimskih funkcija u sistemu za varenje zavisno je od ulaska supstrata. Ako ne unosimo masnoće, i onda ih odjednom unesemo u ogromnim količinama, rizikujemo da dobijemo akutni pankreatitis. Kada postimo, napraviću digresiju, ne možemo da očekujemo značajne fizičke i intelektualne performanse.", rekao je doktor.

prof. dr Vojislav Perišić, dr Vojislav Perišić
foto: Zorana Jevtić

"Mi čistimo postom organizam od materija koje bombarduju mozak, ali ako smanjimo kalorijski unos, puknemo kao zvečka. Ne možete vi da se bavite nečim ozbiljnim a da ste uneli travu i zelenu salatu. Problem je smanjen unos masti, nema ih u postu a onda nema ni vitamina B12. Nema dobre aktivnosti mozga bez mesa, ribe i jaja.", objasnio je.

Namirnice koje treba unositi i one koje stvaraju gasove

"Možemo da pojačamo proteine, ali one posnije, 'suve'. Pa vlakna i vitamine, ali ne smemo odmah prvog dana da preteramo sa masnoćama. Nekoliko dana je potrebno sistemu za varenje da im se prilagodi, da bi mogle efikasno da se svare", rekao je doktor Perišić.

pasulj
foto: Shutterstock

Doktor Perišić objasnio je na koji način se stvaraju gasovi, te koje namirnice izazivaju nadutost.

"Gas u želucu je 15 odsto progutanog vazduha, a u crevima je 75 odsto produkt fermentacije. E sad, šta fermentira? U pitanju su namirnice koje sadrže neskrobne ugljene hidrate, mi ne možemo da ih razgradimo i oni onda fermentiraju, to je jedna nepodnošljivost koja pravi gasove", rekao je doktor.

Namirnice koje stvaraju gasove i nadutost:

crni luk

pasulj

grašak

boranija

karfiol

brokoli

celer

rotkva

jabuke

kruške

šljive

breskve

kajsije

smokve

nar

Pića kao što su čajevi i pivo takođe mogu da izazovu problem u želucu.

"Ja kada jedem roštilj, tražim i mladi luk, i to svima kažem, pojedite šest do sedam strukova kada uzmete meso sa roštilja. Masnoća je prooksidantni bum, a antioksidans iz mladog luka to neutrališe. Sve ima svoje, zato nam je Bog dao i povrće, da kombinujemo antioksidante uz tešku hranu, dobijamo i vitamine i onda smo mirni", zaključio je doktor Perišić.

kurir.rs/republika.rs/K1

Bonus video:

00:05

Ana Ivanović pokazala kako je umesila česnicu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track