OVO MORATE DA ZNATE AKO PLANIRATE DA UVEĆATE GRUDI: Naša doktorka DETALJNO objasnila PROCES ugradnje SILIKONA! Evo kako to izgleda
Foto: Profimedia

STRUČNO

OVO MORATE DA ZNATE AKO PLANIRATE DA UVEĆATE GRUDI: Naša doktorka DETALJNO objasnila PROCES ugradnje SILIKONA! Evo kako to izgleda

Život -

Jedna od najtraženijih i najčešće izvođenih operacija u plastičnoj hirurgiji je svakako uvećanje grudi silikonskim protezama, i tako je već decenijama unazad. U Srbiji, kao i u svetu, broj ovih operacija raste iz godine u godinu i interesovanje ne opada.

Vidova uvećanja (augmentacije) dojki ima nekoliko, a to kako se oni primenjuju za Kurir objašnjava dr Dragana Petrović Popović, specijalista plastične, rekonstruktvine i estetske hirurgije i subspecijalista onkologije.

Dragana Petrović Popović
foto: Privatna Arhiva

Augmentacija dojke predstavlja operaciju povećanja grudi i poboljšanja oblika grudi silikonskim protezama. Ovo je svakako najpopularnija i najčešće izvođena operacija estetske hirurgije. Postoji nekoliko operativnih pristupa, od kojih je najčešći inframamarni pristup, gde se kroz rez koji se nalazi ispod dojke plasira silikonska proteza. Takođe, pristup može biti i kroz bradavicu ili aksilu. Operativni pristup, kao i vrsta i oblik silikonske proteze se određuju individualno nakon detaljnog kliničkog pregleda i merenja. Uvećanje grudi se vrši najsavremenijim silikonskim implantima poslednje generacije kod kojih je rizik od stvaranja seroma sveden na minimum.

Osim uvećanja grudi često je potrebno korigovati i položaj dojki, eventualnu asimetriju ili poboljšanje volumena.

dojke, grudi, zdravlje, žena
foto: Profimedia

Suspenzija dojki

Suspenzija dojke predstavlja operativni zahvat koji ima za cilj podizanje dojki i poboljšanje volumena i oblika same dojke. U zavisnosti od stepena opuštenosti dojke, primenjuje se adekvatna operativna tehnika. Periareolarna tehnika je jedna od metoda za podizanje dojki koja se često primenjuje i pogodna je za menji stepen ptoze (opuštenost dojki) ili asimetrije dojki. Ova metoda se može kombinovati sa augmentacijom silikonskim protezama ili izvoditi kao posebna procedura.

Korekcija asimetričnih dojki

Asimetrija dojki može biti urođena i stečena i u zavisnosti od stepena asimetrije i prisustva ptoze i gubitka volumena se primenjuje odgovarajuća operativna tehnika. Nakon detaljnog pregleda i merenja određuje se operativni metod. Nekada je dovoljna augmentacija silikonskih proteza koje su različitih dimenzija u zavisnosti od stepena asimetrije, dok je u nekih slučajevima potreban neki od rekonstruktivnih zahvata, sa primenom silikonske proteze ili bez. Pristup pacijentu je uvek individualan i definitivna odluka se donosi i planira tek nakon detaljnog pregleda.

Dragana Petrović Popović
foto: Privatna Arhiva

Ne treba zapobraviti na muškarce odnosno na korekciju muških dojki. Svakako najčešća operacija kod muških dojki je njihovo smanjenje kod ginekomastije.

Ginekomastija

Ginekomastija predstavlja uvećanje muške dojke. Ovaj problem je hirurškim putem u potpunosti rešiv, nakon detaljnog pregleda u zavisnosti od stepena i veličine muške dojke, kao i u zavisnosti od prisustva asimetrije i viška kože, kao i prisustva ptoze, određuje se adekvatni hirurški metod za svakog pacijenta individualno. Nekada može biti dovoljna liposukcija, dok je u većini slučajeva potrebno izvaditi uvećano tkvio muške dojke.

grudi, dojke
foto: Shutterstock

Ne tako retko problem mogu da predstavljaju i velike dojke, koje mogu da dovedu i do određenih zdravstvenih problema.

Smanjenje i podizanje grudi

Suspenzija – podizanje dojki je operacija kojom se postiže adekvatna anatomska pozicija dojke i popravlja oblik i punoća dojke. Ova operacija se može raditi posebno ili zajedno sa smanjenjem dojki. Hipertrofične dojke su često i ptotočne i asimetrične. Takođe, ove operacije se po potrebi mogu kombinovati i sa plasiranjem silikonskih proteza.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:15

Dr Dragana Petrović Popović u Redakciji: Jedna od osam žena oboli od kancera dojke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja