UPRAŽNJAVATE AUTOFAGIJU, A NISTE SVESNI OPASNIH GREŠAKA! Dr Filgud i De Vinča: Osećaćete se kao da se lečite OD BOLESTI ZAVISNOSTI
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

kurir tv

UPRAŽNJAVATE AUTOFAGIJU, A NISTE SVESNI OPASNIH GREŠAKA! Dr Filgud i De Vinča: Osećaćete se kao da se lečite OD BOLESTI ZAVISNOSTI

Život -

Neželjeni višak kilograma je uvek aktuelna tema, a uoči letnjih meseci se većina nas naprasno seti kako je vreme za dijetu.

Međutim, to je poduhvat koji mora da bude realizovan u saradnji sa stručnjacima.

Kako pomenete autofagiju, svi će da skoče i da vam kažu "jao to je ono gladovanje od 16 sati", "probao sam", "smršao sam" ili šta već, jer nema ko za ovu metodu nije čuo.

Nutricionista, Zdrava Hrana, Zdrava Ishrana, Dijeta
foto: Shutterstock

Metabolički proces periodičnog gladovanja za koji je japanski biolog Jošinori Ošumi dobio Nobelovu nagradu 2016. godine veoma je popularan poslednjih meseci i izaziva kontroverze među lekarima.

"Prekinuti post" ili autofagiju kao način ishrane u celom svetu je popularizovao jedan od najboljih igrača belog sporta u istoriji – naš Novak Đoković, a pridržavaju ga se i brojne druge poznate ličnosti, ali i obični ljudi.

Koliko je zaista korisna i da li je preporučljiva svima pričaju gosti jutarnjeg programa Dr Saša Plećević, poznatiji kao Dr Filgud, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom i fitness trener i Vesna de Vinča, spisateljica, novinarka i vlasnica modne agencije "Miss Yu".

De Vinča je prvo obrazložila šta spada pod pojam autofagija:

Vesna de Vinča
foto: Privatna Arhiva, Shutterstock

- To bi u bukvalnom značenju definisalo "samoizjedanje". Dakle, nakon 12 sati od obroka pokreće se proces samojedenja. Sve je to korisno, pre i posle Ošumija, mnoge studije pokazuju benefite autofagije. Mimo toga što se gube kilogrami, gladovanjem se izbacuju otrovi iz organizma. Živimo u vreme otrova, samim tim čišćenje mora da se dešava. Detoksikacija mora redovno da se radi ukoliko želimo da živimo zdravo i dugo. Takođe, autofagijom, se otklanjamo viškova masti i ugljenih hidrata. U narednoj fazi, kada uđemo u temeljno gladovanje onda se čiste i patogene forme, odnosno razni miomi, oblici cisti... Da bi na kraju mogle da se čiste i velike, opake bolesti.

Potom je Plećević objasnio kako gladovanje utiče na organizam, ali i koje nuspojave može da izazove.

01:10

UPRAŽNJAVATE AUTOFAGIJU, A NISTE SVESNI OPASNIH GREŠAKA! Dr Filgud i De Vinča: Osećaćete se kao da se lečite OD BOLESTI ZAVISNOSTI

- Mi smo bombardovani reklamama brze hrane, a industrija logično želi da zaradi novac, i onda nameću šta da jedemo. Sve to ima puno šećera i masti, koje prave zavist i stvara potrebu da se non-stop nešto jede. Samim tim, kad prestaneš da jedeš, kreću nuspojave poput drhtavice, znojenja, glavobolje, pada energije... To su krize zbog zavisnosti. Trebalo bi da se jede dosta povrća, vlakana, a voće umereno, manje masna mesa poput ribe, ćuretine i piletine, što se žitarica tiče trebalo bi da budu od punog zrna - rekao je Plećević, pa nastavio:

- Tečnost je jako bitna, potom zdrave masti. Veoma je važno i na koji način je hrana pripremljena. Čak i zdrava hrana može da se pripremi na pogrešan način. To je gore nego manje zdravu hranu na ispravan način. Trebalo bi da se pravi na temperaturi, bez vode, bez ulja, u posudama na temperaturi do 70 stepeni.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track