Preživeo je tumor na mozgu i nastavio svoj život zahvaljujući gama nožu
Foto: Promo

Preživeo je tumor na mozgu i nastavio svoj život zahvaljujući gama nožu

Život -

Acıbadem je predan svojoj misiji da svakom onkološkom pacijentu obezbedi pristup najboljoj mogućoj vrsti medicinske nege. Bez obzira na vrstu terapije i tehnologije koja je pacijentu potrebna, naš centar opremljen je specijalizovanom opremom potrebnom za pružanje usluga pacijentima.

Gama nož je neinvazivni stereotaktički radiohirurški instrument koji za lečenje tumora mozga i drugih bolesti mozga ne koristi skalpel i ne pravi rez. Instrument precizno usmerava visoko fokusirano zračenje na tumor u mozgu. Lečenje gama nožem omogućava rešavanje nekih rizičnih i inoperabilnih tumora mozga. Bez hirurške operacije omogućuje lečenje nekih vrsta tumora mozga kao što su vestibularni švanomi, meningeomi i metastaze u mozgu. Acıbadem koristi prednosti najsavremenijeg modela gama noža poznatijeg pod nazivom Gamma Knife Icon.

Acibadem
foto: Promo

U svetu postoji tek nekoliko zdravstvenih centara koji pacijentima nude lečenje gama nožem. Zbog toga mnogi pacijenti putuju u inostranstvo na ovu vrstu lečenja. Jusef, Libanac star 40 godina, otac troje dece, jedan je od takvih pacijenata. “Patio sam od utrnulosti lica i vrata skoro mesec dana. Pretpostavio sam da je problem sa zubima ili da se radi o uklještenom živcu. Međutim, jedno jutro sam se probudio i primetio da imam neku vrstu glasnog zvonjenja u uhu, koje ni nakon nekoliko dana nije nestalo samo od sebe. Zakazao sam pregled kod neurohirurga koji me je uputio na magnetnu rezonancu. Rezultati su stigli nekoliko dana kasnije i pokazali su da imam tumor na mozgu. Odjednom je utrnulost postala sve uočljivija,” kaže Jusef. Njegov tumor naziva se vestibularni švanom ili akustični neurom i nije kancerogen. Međutim, loše utiče na ravnotežu i slušne živce koji idu od unutrašnjeg uha do mozga. Lokalni neurohirurg objasnio je Jusefu sve opcije lečenja. Tumor je bio u važnom delu mozga, bio je u blizini pužnice. Bilo je skoro nemoguće ukloniti tumor bez opasnosti od oštećenja sluha i paralize lica. Druga opcija bio je gama nož, minimalno invazivna procedura koja uništava tumorske ćelije visoko fokusiranim, ciljanim zračenjem. Neurohirurg je preporučio da se odabere gama nož. Međutim, takav instrument u Libanu nije bio dostupan. Spomenuo je bolnicu Acıbadem u Turskoj gde imaju takav instrument. Acıbadem je najprestižnija bolnička grupacija u Turskoj sa jako dobrom reputacijom u celom svetu, posebno u oblasti neurohirurgije.

Acibadem
foto: Promo

“Imam snaju koja živi i radi u Turskoj. Nazvao sam je i pitao za bolnicu. Rekla mi je da tu bolnicu u Turskoj posećuju mnogi pacijenti kako bi dobili zdravstvene usluge. Pogledao sam internet stranicu bolnice i malo čitao o gama nožu. Doneo sam odluku da odem u Acıbadem,” navodi Jusef. Lokalni neurohirurg kojem se Jusef obratio, poznavao je profesora neurohirurgije Koraja Uzdumana iz Acıbadema i obavestio je profesora o slučaju. Tako je započelo Jusefovo lečenje u bolnici Acıbadem. Nakon nedelju dana, Jusef i njegova žena otišli su u Istanbul, u bolnicu Acıbadem. Profesor i bolničko osoblje srdačno su ih dočekali. Profesor Koraj Uzduman saslušao je njegovu priču i pritužbe, a zatim ga je pregledao. Naručio je skeniranje mozga magnetnom rezonancom od 3 Tesle kako bi se otkrili svi detalji o Jusefovom tumoru. Napravljen je plan čitavog zahvata. Sledećeg dana Jusef je podvrgnut jednoj sesiji radiohirurgije gama nožem s visokom dozom zračenja. "Sve sam razumeo i čitav plan mi je bio u redu. Kad sam razgovarao s profesorom Korajem Uzdumanom, osetio sam da nisam samo običan pacijent koji prolazi kroz standardni sistem lečenja, već sam imao osećaj kao da je lečenje prilagođeno isključivo mojim potrebama. Naravno, bio sam vrlo nervozan jer sam imao tumor i bio sam daleko od kuće. Ali osetio sam olakšanje kada sam upoznao profesora Koraja Uzdumana, medicinske sestre i ostalo osoblje zbog kojih sam se osećao prijatno," kaže Jusef.

Terapija gama nožem daje postupne rezultate. Drugim rečima, rezultati lečenja nisu trenutni. Radiohirurgija vremenom oštećuje genetski materijal (DNK) tumorskih ćelija; time te ćelije gube sposobnost reprodukcije, a tumor se postepeno smanjuje. Taj period najčešće traje od 12 do 18 meseci. Glavni cilj lečenja gama nožem je smanjiti tumor, ukloniti simptome i sprečiti dalji rast tumora.

Prošlo je više od godinu dana od njegovog lečenja i za to vreme Jusefovi simptomi su se ublažili. On je nekoliko puta putem interneta obavio razgovore s profesorom Korajom Uzdumanom kako bi bili sigurni da je sve u redu. Nekih godinu dana kasnije, Jusef je drugi put posetio Acıbadem i magnetna rezonanca otkrila je zvanični opis njegovog stanja: lečeni tumor znatno se smanjio. Jusef trenutno nema pritužbi.

Acıbadem je jedan od retkih medicinskih centara koji maksimalno koristi sve potencijale gama noža u lečenju tumora mozga. Ako želite da saznate više, pozivamo vas da kontaktirate jednu od Acibademovih informativnih kancelarija. Svoj termin zakažite pozivom na + 381 62 820 8151

serbia@acibadem.com

https://www.acibadem.rs

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track