KOLIKO JE OPASNO AKO LJUŠTITE KOŽU KAD IZGORITE NA SUNCU: Naš doktor upozorio na posledice koje mogu biti FATALNE i SMRTONOSNE
Foto: Instagram/draganstojicevic

VODITE RAČUNA

KOLIKO JE OPASNO AKO LJUŠTITE KOŽU KAD IZGORITE NA SUNCU: Naš doktor upozorio na posledice koje mogu biti FATALNE i SMRTONOSNE

Život -

Doktor Dragan Stojićević objavio je na TikToku video koji prikazuje kako izgleda ljuštenje kože nakon što se izgori na suncu i istakao da se u tom slučaju radi o opekotinama drugog stepena.

"Pored mogućnosti da se pojave ožiljci, promena boje (hipo ili hiperpigmentcija) i infekcije, najveća opasnost vreba dugoročno. A to je dugoročno oštećenje kože i mogućnost nastanka najmalignijeg oboljenja uopšte - pojave melanoma", kaže hirurg Stojićević.

Skloni tome da ljušte kožu izgorelu od sunčanja jesu odrasli, ali i deca.

@draganstojicevic

Šta se radi u ovim slučajevima? Kada izgorite na suncu

♬ Epic Music(863502) - Draganov89

"Kod dece oštećenja nakon opekotina od Sunca tretiraju se isto kao kod odraslih, adekvatnom negom, najbolje da se potraži pomoć dečjeg hirurga koji će prepisati odgovarajuću terapiju. Ono što je još veći problem jeste činjenica da je koža dece osetljivija na prethodno opisana dugoročna oštećenja, u smislu pojave oboljenja u kasnijem životnom dobu", objašnjava doktor.

Hirurg Stojićević dodaje da se delovi kože mogu eventualno skidati sterilnim makazama - reč je o delovima pri vrhu kože koja se ljušti, pa napominje:

"Uvek savetujem da se potraži pomoć, u akutnnim fazama pomoć hirurga ili dermatologa".

Koliko je rizično kada kože izgori do ovog stepena?

"Izuzetno su opasna ovakva oštećenja. Postoje brojne studije koje pokazuju povezanost karcinoma kože, melanoma sa opekotinama kod kojih postoji ljuštenje kože. Redovni pregledi kod dermatologa sa dermoskopijom jesu obavezni naročito ukoliko u regijama koje su izgorele od sunčanja, postoje pigmentne promene, mladeži i slično", ističe i dodaje:

"Kod površnih opekotina prvog stepena kod kojih nema ljuštenja kože, koriste se melemi koji se mogu nabaviti u apotekama. Bitna je hidratacija kože i upotreba preparata koji deluju umirujuće. Kod opekotina drugog A ili drugog B stepena potrebno je potražiti pomoć lekara".

(Kurir.rs/ Blic žena)

Bonus video:

04:06

UKOLIKO PLANIRATE LETOVANJE U GRČKU! Ovo su nove cene, pogledajte koliko sada košta GIROS I KAFA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track