"RAK VREBA I U RERNI?!" Stanković upozorila na rizik od pojave kancerogenog jedinjenja: OPASNOST JE U OVAKVOJ HRANI
Foto: Kurir Televizija, ALAN OLIVER / Alamy / Profimedia

KURIR TV

"RAK VREBA I U RERNI?!" Stanković upozorila na rizik od pojave kancerogenog jedinjenja: OPASNOST JE U OVAKVOJ HRANI

Život -

Pržena i pečena hrana koju svakodnevno kupujemo i jedemo sadrži opasnu hemikaliju - jedinjenje pod nazivom akrilamid, koji se povezuje s povećanim rizikom od nastanka raka. Do ovog saznanja došli su naučnici evropske Agencije za sigurnost hrane. Naučnici tvrde da se ovaj kancerogeni sastojak može pronaći u kafi, čipsu, keksu, pomfritu, raznim oblicima grickalica, ali i u određenim markama hrane za bebe.

Prilikom izvoza za Hrvatsku, za rebrasti čips sa ukusom paprike od 150 grama čačanskog proizvođača "Chips way" utvrđeno je da sadrži nedozvoljenu količinu akrilamida. Proizvođač iz Čačka bez prigovora je prihvatio analizu hrvatske nadležne inspekcije i preuzeo uništenje svih čipseva iz lota u kome je proizvedena sporna pošiljka. Lot je, inače, grupa proizvoda napravljenih u istoj seriji, od istih sastojaka.

čips
foto: screenshot RTS

Dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane, gostovala je u jutarnjem programu Kurir televizije gde je otkrila šta je akrilamid i koliko je zapravo štetan.

- Akrilamid je produkt reakcije aminokiseline aspergina i prostih šećera. On nastaje u svakom obliku termičkog zagrevanja prilikom dužeg perioda i dok je temperature veća od 150 stepeni. Dakle šta god pripremamo na toj temperaturi u dužem vremenskom periodu, a najčešće u procesu prženja i pohovanja, a nekada i pečenja može da nastane akrilamid. Međutim, to je količina koja nije velika i koju naš organizam može da metamobiliše. Jeste da prilikom metabolisanja nastaje toksična supstanca koja može da izazove karcinom. Ali da bi nešto dovelo do nastanka karcinoma odnosno mutacije DNK mora da bude u velikoj količini. A pošto se novonastali metabolit eliminiše putem urina, teško da može da se u toj koncetraciji nađe u našem organizmu da bi izazvalo karcinome - rekla je Stanković i dodala:

02:12

RAK VREBA I U RERNI?! Stanković upozorila rizik od kancerogenog jedinjenja: OPASNOST JE U OVAKVOJ HRANI

- Štetnije je što putem takve ishrane unosimo masnoće i transmasti. Zato mi dijatolozi prilikom pripisivanja određene ishrane isključujemo prženje i pohovanje. Ne zbog akrilamida, već zbog transmasti koje će brže da unište naš organizam i kaloriske vrednosti.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track