OBOLELI GUBE SPOSOBNOST GUTANJA, HODANJA I GOVORA, A NA KRAJU I DISANJA: Simptomi bolesti od koje je preminuo partner Sandre Bulok
Foto: Supplied by LMKMEDIA / IPA / IPA / Profimedia

TUGA

OBOLELI GUBE SPOSOBNOST GUTANJA, HODANJA I GOVORA, A NA KRAJU I DISANJA: Simptomi bolesti od koje je preminuo partner Sandre Bulok

Život -

Juče je svet obišla tužna vest da je dugogodišnji emotivni partner glumice Sandre Bulok preminuo od posledica teške bolesti. Tri godine se 57-godišnji fotograf Brajan Rendal borio sa bolešću.

- S velikom tugom javljamo da je 5. avgusta Brajan Rendal mirno preminuo nakon trogodišnje borbe sa ALS-om. Brajan je rano odlučio da njegovo putovanje s ALS-om ostane privatno, a mi koji smo brinuli o njemu dali smo sve od sebe da ispoštujemo njegov zahtev - stoji u saopštenju njegove porodice.

Šta je zapravo ALS i koji su njeni simptomi?

ALS odnosno amiotrofična lateralna skleroza je progresivna neurodegenerativna bolest o kojoj ceo svet bruji još od 2014. godine kada je pokrenut "Ice bucket challenge" baš da bi se skupio novac za dalje istraživanje ovog oboljenja koje je poznato i kao Lu Gerigova bolest.

Ovo neurološko oboljenje dovodi do paralize mišića, invaliditeta, a na kraju i do smrtnog ishoda.

Jedna je od najčešćih bolesti motorike, a oslikava se propadanjem donjeg odnosno gornjeg motornog neurona sa posledičnom progresivnom mišićnom atrofijom. Iako svako može da oboli od ALS-a, bolest najčešće pogađa osobe srednje životne dobi. Procenjuje se da jedna do dve osobe na 100.000 stanovnika oboli od ove retke bolesti.

Uzrok ove bolesti nije još uvek poznat, ali se nagađa da nastaje usled naslednih faktora, starosti i pola. Istraživanja ukazuju da se češće javlja kod muškaraca. Kako pokazuju neka istraživanja, pušenje povećava rizik za amiotrofičnu lateralnu sklerozu, kao i izloženost olovu.

Rani simptomi bolesti

Rani simptomi bolesti se ispoljavaju kao slabost u mišićima, grčenje ili trzanje u rukama i nogama. Javljaju se problemi s podizanjem stopala, a u nogama i rukama može se osećati neprestana slabost.

Osim toga, obolela osoba, može da počne da nerazgovetno govori, otežano guta i oseća grčeve u rukama, ramenima i jeziku. Kako bolest napreduje, tako se simptomi pogoršavaju. Oboleli gube sposobnost gutanja, hodanja i govora, a na kraju i disanja. Poslednja faza bolesti uključuje potpuna paraliza, ali mozak obolelog i dalje normalno funkcioniše.

Obolele osobe sve vreme osećaju neprijatnu bolest poput one koju ljudski organizam oseti kada se telo polije ledenom vodom. Upravo iz tog razloga je "Ice bucket challange" bio takav, kakav je , da bi ljudi makar na nekoliko sekudni imali osećaj kako je osobama obolelim od ALS-a. Zasad za ovu bolest nema leka, a lečenjem se zapravo želi sprečiti napredovanje bolesti.

(Kurir.rs/Najžena)

Bonus video:

01:19

ZA NJU SU GODINE SAMO BROJ! Lidija Vukićević zasenila Crnu Goru: Glumica tip - top sređena uživa u sunčanim danima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track