MISLILA JE DA IMA URINARNU INFEKCIJU, A ONDA SU JOJ IZVADILI TUMOR VELIČINE LUBENICE: Ovo su bili simptomi koji su upalili ALARM
Foto: Instagram/ellie_wilcock

SADA IMA JEDNU PORUKU ZA SVE

MISLILA JE DA IMA URINARNU INFEKCIJU, A ONDA SU JOJ IZVADILI TUMOR VELIČINE LUBENICE: Ovo su bili simptomi koji su upalili ALARM

Život -

Eli Vilkok je 25-godišnja menadžerka koja je dobijala i po nekoliko urinarnih infekcija tokom godine, koje je puštala da prođu same od sebe u roku od nekoliko dana. Međutim, kada se jednom desilo da infekcija nikako nije prolazila, konačno je otišla kod lekara.

Na njeno iznenađenje, otkrili su da nije u pitanju infekcija, a da su njeni inflamatorni markeri "ekstremno visoki", zbog čega je upućena na ultrazvuk u bolnicu.

- Kada su uradili ultrazvuk, odmah su nešto videli, ali nisu mogli da mi kažu ništa drugo osim da imam masu od 15 centimetra u donjem delu stomaka - ispričala je ova žena za "Mirror".

Lekari su sumnjali da Eli možda ima cistu na jajniku, pa je stavljena na žensko odeljenje. Sledećeg jutra dobila sedativ kako bi hitno uklanjanje ciste, ali kada se probudila, saznala je da joj ništa nije izvađeno.

- Umesto toga uradili su biopsiju jer su posumnjali da vide veliki tumor - priseća se Eli i dodaje da je nakon nedelju dana, u februaru 2022, dobila rezultate i da vesti nisu bile dobre.

- Mama i ja smo ušle u sobu sa doktorom i on je rekao da imam rak. Samo sam pala u šok, stalno sam ga pitala da li se šali - priča.

Devojci je dijagnostikovan rak creva u četvrtoj fazi, koji se proširio na jetru, peritoneum i jajnike.

- To je bilo poslednje što sam očekivala, jer sam tako mlada - rekla je.

Koliko sutradan, operisana je, odnosno formirana joj je stoma (hirurški formirana veza između digestivnog ili urinarnog trakta i trbušnog zida) jer joj je tumor delimično opstruirao debelo crevo.

- Uspeh operacije stome ulio je nadu mojoj porodici. Ali posle operacije rekli su da je moj rak i dalje toliko ozbiljan da mogu da ga leče samo hemioterapijom, jer je u tom trenutku bio neoperabilan - ispričala je Ela.

Dok je kod kuće čekala na hemioterapiju, Eli je bilo sve gore i redovno je povraćala. Njena težina je pala sa 69 na 50 kilograma za nekoliko meseci, a opet je izgledla kao da je "u osmom mesecu trudnoće“ jer joj je stomak rastao. Daljim skeniranjem utvrđeno je da njen tumor nastavlja da se razvija i da je postao "veći od lubenice".

Započela je hitnu hemioterapiju i već posle prve runde ponovo je jela.

- Bila sam u bolnici ukupno pet nedelja i počela sam polako da se poboljšavam - mogla sam da jedem sve više i više, a rezultati krvi su mi se popravljali. Hemioterapija me je zapravo učinila jačom, a ne slabijom - prepričava ova mlada žena.

Kako je njen onkolog bio odlučan da operiše, povećao je dozu Eline hemioterapije i tokom narednih deset meseci imala je 15 rundi zračenja, koje su smanjile tumor na oko deset centimetra. Zatim je upućena specijalističkom hirurgu koji je mogao da izvede veoma ozbilju "Cito reduktivnu operaciju" sa hipertermičnom (ili toplom) intraperitonealnom hemoterapijiom, tzv. HIPEC.

U decembru je imala desetočasovnu operaciju tokom koje joj je uklonjen primarni tumor, jajnici, jajovodi, materica, grlić materice i delovi debelog creva, omentuma i peretoneuma i preokrenuta joj je stomu. Zatim joj je stomak ispran toplom hemioterapijom, nakon čega je prebačena na intenzivnu negu.

Dva meseca kasnije imala je ablaciju jetre. Iako rak više nije bio vidljiv ljudskim okom, pred njom je ostalo još osam ciklusa hemioterapije tabletama, za svaki slučaj.

- Završila sam poslednji krug ove nedelje, u avgustu, i od tada su nalazi čisti na magnetnoj rezonanci i CT skeneru. Za sada nema dokaza o bolesti. Jednostavno ne mogu da verujem, osećam se čudesno - presrećna je ova devojka, koja je u međuvremenu napunila 26. godina. Nju očekuje period praćena od pet godina.

Kako kaže, iz ovog iskustva je naučila da nikada niste premladi da biste imali rak i da biste cenili život.

- Mislim da je zaista važno da svako ispriča svoju priču. Meni je mnogo pomoglo što sam čitala pozitivne ishode kod drugih ljudi, umesto da se fokusiram na statistiku. I mislim da to može da vas odvede daleko. Želim sada da iskoristim ovu situaciju da širim pozitivnost - poručila je Eli za kraj.

(Kurir.rs/ Telegraf)

Bonus video:

09:44

LEKARI U NIŠU IZVELI ČUDO: Milici u osmom mesecu otkriven tumor, na respiratoru rodila ćerkicu na kom je primila i hemioterapije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track