NEDA PREKO DANA RADI KAO FRIZERKA, A NOĆU POSTAJE PROSTITUTKA: "Bukvalno prodajem dušu, ali nemam izbora zbog OVOGA sam primorana"
Foto: Carlos Valle / Alamy / Alamy / Profimedia

ISPOVEST SAMOHRANE MAJKE

NEDA PREKO DANA RADI KAO FRIZERKA, A NOĆU POSTAJE PROSTITUTKA: "Bukvalno prodajem dušu, ali nemam izbora zbog OVOGA sam primorana"

Život -

Iako se položaj žena u mnogim zemljama značajno poboljšao, to se ipak ne može reći za žene u Iranu, kao i za žene u većini zemalja Bliskog istoka. Međutim, uprkos stirktnim pravilima koje postoje u ovim zemljama, jedna Neda odlučila se potez koji je i te kako zabranjen u njenoj zemlji - na prostituciju.

Naime, žena po imenu Neda iz Teherena u Iranu, po zanimanju frizerka, uprkos nemaštini nakon razvoda braka, odlučila se da svoje telo prodaje kako bi sastavila kraj sa krajem i omogućila svom detetu bolji život.

burke, burka, muslimanka
foto: EPA/Christian Bruna

"Stidim se onoga što radim, ali kakav izbor imam?", kaže Neda.

Ova žena, danju radi kao frizerka, ali noću kao prostitutka i kaže da se oseća primoranom da prodaje telo.

"Živim u zemlji u kojoj se žene ne poštuju, ekonomija ruši, a cena svega raste skoro svaki dan", ispričala je ona.

"Bukvalno prodajem dušu"

Na posao prostitucije nije ponosna, ali kao samohrana majka nije imala drugog izbora.

"Ja sam samohrana majka. Moram da se brinem o sinu. Prostitucija se dobro plaća, a sada planiram da kupim malu kuću u centru grada. Ovo je tužna stvarnost mog života. Bukvalno prodajem dušu."

Muslimanka
foto: Profimedia

Iran je 2012. godine najavio nacionalni program borbe protiv prostitucije. Međutim, prema nezvaničnim izveštajima nevladinih organizacija (NVO) i istraživača, broj ljudi koji rade u seks industriji stalno raste.

Iranski konzervativni verski establišment zvanično je dugo poricao postojanje seksualnih radnica u zemlji. Umesto toga, vlasti aludiraju na prostituciju kao na zaveru sa Zapada koja je osmišljena da iskvari omladinu ili okrivi žene što su zgrešile sa beskrupuloznim muškarcima.

Poražavajuća statistika

Statistike različitih nevladinih organizacija pokazuju da su se u 2016. godini prostitucijom bavile i devojčice od 12 godina.

Devojčica, Avganistan, Muslimanka
foto: Profimedia

S obzirom na nedostatak mogućnosti zapošljavanja za žene u Iranu i rodnu neravnopravnost, mnoge žene koje žive ispod granice siromaštva bile su prinuđene da prodaju seksualne usluge.

Veliki rizici

Međutim, ovaj posao nosi velike rizike.

"Muškarci znaju da je prostitucija nezakonita u Iranu i da žene snose teške kazne, pa to koriste. Dešavalo mi se u raznim prilikama da sam imala seks sa nekim, a on mi nije platio i nisam mogla da se obratim nadležnim organima.", rekls je Mahnaz, studentkinja na univerzitetu u Teheranu, koja je i seksualna radnica kako bi zaradila.

Prostitutka, Prostitucija
foto: Profimedia

Mahnaz kaže da su troškovi života u Teheranu veoma visoki i da joj bavljenje drugim poslovima neće platiti račune.

"Brakovi iz zadovoljstva"

Posle Islamske revolucije u Iranu 1979. godine, novi režim je pogubio brojne seksualne radnice, a javne kuće su zatvorene.

U nastojanju da se legitimiše korišćenje žena za seks, praksa onoga što je poznato kao "zawaj al-mutaa" ili "brak iz zadovoljstva" - brak koji podleže ugovoru koji precizira njegovu dužinu i iznos nadoknade privremenoj ženi - postao je sve više preovlađujući.

prostitucija
foto: Profimedia

Prema iranskom šiitskom islamskom sistemu, mutaa brak je dozvoljen i ne smatra se činom prostitucije.

Video snimci na društvenim mrežama prikazuju Iračane koji traže seks u Mašhadu, gde zvaničnici tvrde da se samo upuštaju u privremene brakove.

"Najstarijim zanatom" se bave i muškarci

Podsetimo, fenomen muških seksualnih radnika širi se u većim gradovima Irana. Jedna takva osoba je Kamjar, dvadesetosmogodišnji kasir u supermarketu, koji je do prošle godine živeo sa roditeljima i nije mogao da plati troškove bez pomoći oca.

Sada može da priušti iznajmljivanje stana u centru Teherana i nada se da će se jednog dana preseliti u inostranstvo.

novac, 100 evra, pare
foto: Profimedia

"Klijentkinje pronalazim preko naloga na društvenim mrežama. Ove žene su obično u tridesetim i četrdesetim. Jednom sam imao klijentkinju od 54 godine. Dobro se ophode prema meni, dobro plaćaju i uvek prespavam kod njih. I usmenom preporukom dobijam mnogo klijentkinja", rekao je on.

Kamjar je školovani inženjer, ali ne vidi budućnost za sebe u oblasti koju je oduvek voleo.

"Oduvek sam želeo da postanem inženjer. Ali za mene nema posla. Voleo sam jednu devojku, ali nismo mogli da se venčamo jer nisam imao pravi posao. Nisam ponosan na ovo što sada radim", rekao je on.

(Kurir.rs/BBC Njuz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track