REŠENA JEDNA OD NAJVEĆIH MISTERIJA 20. VEKA? Njen nestanak 1937. godine izazvao veliku BURU, a telo nikad nisu uspeli da pronađu
Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

pjavila se nova saznanja

REŠENA JEDNA OD NAJVEĆIH MISTERIJA 20. VEKA? Njen nestanak 1937. godine izazvao veliku BURU, a telo nikad nisu uspeli da pronađu

Život -

Istraživački tim iz Južne Karoline tvrdi da su možda pronašli avion kojim je letela Amelija Erhart kada je nestala u julu 1937.

Kompanija za razvoj robota Deep Sea Vision (DSV) napisala je u saopštenju za javnost da bi radarska slika koju je snimila "u delu Tihog okeana gde nema poznatih olupina" konačno mogla da reši jednu od najdugovečnijih misterija u zemlji.

Amelija Erhart
foto: ullstein bild / ullstein bild / Profimedia

Kaže se da ta slika okeanskog dna zapadno od nameravane tačke sletanja američkog pilota odražava izgled i veličinu njenog aviona Lockheed 10-E Electra. DSV je saopštio da je stigao na lokaciju na osnovu "teorije granice datuma" iz 2010. godine, što sugeriše da je njegov iscrpljeni navigator zaboravio da vrati kalendar dan nakon što je prešao međunarodnu granicu datuma.

Ovo je možda izazvalo pogrešnu procenu u zvezdanoj navigaciji i sletelo avion 60 milja zapadno od nameravanog odredišta. Niko do sada nije istraživao to područje, rekao je DSV. Izvršni direktor kompanije Toni Romeo, bivši obaveštajac i pilot američkog vazduhoplovstva, rekao je da je olupina koju su uočili izgleda netaknuta.

- Uvek smo osećali da bi ona učinila sve što je bilo moguće da nežno spusti avion na vodu, a obris aviona koji vidimo na radarskoj slici sugeriše da bi to mogao biti slučaj - rekao je on.

Uz pomoć podvodnih arheologa, robotski stručnjaci DSV-a proveli su 90 dana pretražujući površinu od 8.370 kvadratnih kilometara dna Tihog okeana koristeći podmornicu zvanu HUGIN 6000.

Amelija Erhart
foto: Scherl / SZ-Photo / Profimedia

Radar koji su koristili ima skoro četiri puta veći domet u odnosu na prethodno korišćenu opremu. njen tip. Kompanija krije tačne koordinate svog izuma, prenosi Indek.hr. Erhart je, zajedno sa navigatorom Fredom Nunanom, nestao tokom leta od 2.500 milja od Nove Gvineje do ostrva Haulend dok su pokušavali da opplove svet.

Spekulacije o njihovom poslednjem letu od tada su predmet interesovanja u zemlji. Istraživači iz grupe International Historic Aircraft Recoveri Group sa sedištem u Pensilvaniji rekli su 2014. da veruju da je komad krhotina otkriven na udaljenom pacifičkom atolu 1991. godine došao iz njene letelice. Profesor antropologije na Univerzitetu Tenesi rekao je 2018. da veruje da delovi skeleta pronađenog 1940. na ostrvu Nikumaroro, u zapadnom Pacifiku, pripadaju 37-godišnjoj ženi pilotu. Desetine navodnih svedoka tvrdili su da su čuli Erharta kako poziva u pomoć preko radija. Kustos aeronautike u Nacionalnom muzeju vazduhoplovstva i svemira Smitsonijan Doroti Kokrejn rekla je da su snimci DSV-a "intrigantni" i da zaslužuju dalju istragu.

(Kurir.rs/Nezavisne.com/A.G.)

Bonus video:

08:50

NOVA MISTERIJA UBISTVA VANJE! Novinar tvrdi: Policija krije snimke kamera, upućuju na tužioca KOME ISTIČE MANDAT ZA 15 DANA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track