ŽIVOT PROVEO U PLASTIČNOM BALONU: Filipa odmah po rođenju OTRGLI od majke, nije smela da ga dodirne, a onda ga STIGLA ZLA KOB
Foto: YouTube/ KPRC 2 Click2Houston

nije imao izbora

ŽIVOT PROVEO U PLASTIČNOM BALONU: Filipa odmah po rođenju OTRGLI od majke, nije smela da ga dodirne, a onda ga STIGLA ZLA KOB

Život -

Priča dečaka Dejvida Filipa Vetera nastavlja da inspiriše svet i pola veka nakon njegovog rođenja.

Promenio je živote miliona ljudi, a ostao je upamćen kao "dečak koji nikada nije dotakao svet, ali je svet osetio njegov dodir", što i stoji istaknuto na njegovom spomeniku.

David Filip Veter
foto: YouTube/ KPRC 2 Click2Houston

Dejvida Filipa Vetera lekari su odmah po rođenju lekari otrgli od majke i smestili ga u plastični balon, koji nikada nije napustio. Razlog tome bila je rerka bolest od koje je bolovao - SCID (teške kombinovane imunodeficijencije).

Kao treće dete u porodici rodio se 1971. godine u Teksasu. Imao je stariju sestru Ketrin i brata Dejvida Džozefa, koji je u detinjstvu preminuo od iste bolesti kao i Dejvid Filip.

Dejvid Veter
foto: Printscreen/Youtube/New York Post

Kada je par saznao da će imati još jednog dečaka, lekari su rekli da postoji 50% šanse da će se roditi sa SCID-om. To se i dogodilo.

Kako je živeo?

Specijalisti su smatrali da će držanje Dejvida u plastičnom, sterilnom balonu biti kratkotrajno i mislili su da će se dečak izlečiti do njegove druge godine. Na kraju, bio je zatvoren u balonu tokom celog života kako bi bio zaštićen od virusa i bakterija koje bi bile fatalne za njega.

Dejvid Veter
foto: Printscreen/Youtube/New York Post

Osoblje Teksaškog bolničkog centra, gde je Dejvid proveo svojih prvih 5 godina života, pitalo se da li je etično odgajati dete u balonu, ali su se na kraju složili da jeste.

Sve što je dolazilo u kontakt sa dečakom moralo je pretodno da se steriliše i ubaci kroz vazdušne otvore. Čak i hrana.

Majka ga zagrlila posle pet godina

David Filip Veter
foto: YouTube/ KPRC 2 Click2Houston

Pet godina kasnije dobio je poklon koji mu je omogućio da se kreće. Odelo je dizajnirano od strane NASA inžinjera, koje je izgledalo kao odelo astronauta. Oni su dizajnirali i balon u kome je prethodno živeo.

Zahvaljujući svemirskom odelu, koje je u to vreme vredelo 50.000 dolara, Dejvidova majka, Kerol En, mogla je da drži i zagrli svog sina prvi put 29. jula 1977, kada je Dejvid imao pet godina.

Operacija

Dejvid Veter
foto: Printscreen/Youtube/New York Post

Kako je medicina napredovala lekari su predložili novu proceduru. Reč je o transplataciji koštane srži koja je obavljena 1983. godine. Mali Dejvid Filip podvrgnut je do tada nerazvijenoj tehnici, a donor mu je bila starija sestra Ketrin.

Nažalost, nakon četiri meseca, sa samo 12 godina, Dejvid Veter je preminuo od limfoma, raka za koji je kasnije potvrđeno da je u njegov sistem uneo "Epstein-Barr" virus, koji je bio u stanju mirovanja u srži njegove sestre.

Veruje se da je Dejvid bio poslednja osoba koja je ikada stavljena u plastični balon.

(Kurir.rs/I.M.)

Bonus video:

03:19

ŠEST GODINA ČEKALA NA ORGAN: Roditelji nepoznate devojke rekli DA transplataciji i tako Lidiji produžili život (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track