Matične ćelije daju srcu novu nadu

Uvodnik

Matične ćelije daju srcu novu nadu

Život -

Mnogo puta Dr Kurir je pisao o najvažnijem čovekovom organu - srcu, kao i o prevenciji srčanih oboljenja i metodama za njihovo lečenje. Ipak, u ovom broju donosimo vesti o revolucionarnoj metodi lečenja srčanih oboljenja stem ćelijama, odnosno matičnim ćelijama.

Ta metoda, koja se u svetu primenjuje oko 15 godina, mnoge pacijente koji su imali infarkt miokarda vratila je u život, i to na duže staze. O tome govori specijalista interne medicine i doktor nauka dr Marko Banović iz Kliničkog centra Srbije.

On otkriva detalje o ovoj metodi i objašnjava njene efekte na srčani mišić. Rečnikom laika, matične ćelije ne samo da mogu same sebe da obnavljaju već mogu i da se preobraze u druge, zdrave ćelije, koje su potrebne određenom organu. Na taj način pomažu srcu da se samo obnovi. Ono što je veoma važno kod ove metode, koja se inače radi u Srbiji, jeste to da ne postoji mogućnost da organizam odbaci ove ćelije jer se vade iz bedrene kosti pacijenta.U ovom broju govorimo i o važnosti sna, odnosno o nesanici, koja može veoma loše uticati na ljudski organizam. Naime, turski naučnici uradili su studiju čiji rezultati pokazuju da nesanica ima isti efekat na ljudski organizam kao i otrovi, koji izazivaju kako fizička tako i psihička oboljenja. Izdvojili smo za vas i jednu veoma interesantnu temu, koja je ove nedelje odjeknula širom planete. Engleski naučnici su procesom bioinženjeringa napravili takozvani supermed. Ispitivanja na pacijentima u Britaniji pokazala su da će on uspešno moći da leči rane, ali i virusne, bakterijske i parazitske infekcije. Takođe, vodimo vas i na „alternativno sunčanje“ i pomažemo vam da se od sunca zaštitite biljnim prirodnim preparatima, koji sadrže faktore za zaštitu od sunca iz prirode.Vežbajte i ove nedelje s nama, a u pauzi pročitajte i ostale aktuelnosti iz oblasti medicine. Do sledećeg broja čuvajte svoje srce, ali i srca drugih, trudite se da se naspavate i jedite med. Ovaj naš srpski. Možda nije supermed, kao onaj iz laboratorije, ali će vam sigurno prijati.Živi bili!Tamara Marić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track