NOVE GENERACIJE ĆE ZNATI DA SU ŠUME PLUĆA SRBIJE! Uspešno sprovedena akcija "Gledaj kako rastemo" u sklopu projekta "Zasadi drvo"
Foto: Kurir TV

prelepo

NOVE GENERACIJE ĆE ZNATI DA SU ŠUME PLUĆA SRBIJE! Uspešno sprovedena akcija "Gledaj kako rastemo" u sklopu projekta "Zasadi drvo"

Zasadi Drvo -

U okviru projekta "Zasadi drvo", u četvrtak 30. marta u školama širom Srbije, održana je akcija "Gledaj kako rastemo", u kojoj su đaci zasadili crni bor. U akciji su učestvovali učenici prvog razreda svih osnovnih škola, a priču sa ovog događaja donela je novinarka "Pulsa Srbije" Kristina Džoković.

Akcija "Gledaj kako rastemo" počela je u ponedeljak, 27. marta u Požegi, gde su radnici JP "Srbijašume" pakovali sadnice u kutije.

Zasadi drvo, Gledaj kako rastemo
foto: Kurir TV

- Ove sadnice se gaje već tri godine u našem rasadniku, seme je sakupljano na obroncima Zlatibora i Šargana, tako da je našeg porekla. Rano proleće je pravo vreme da se posade - kaže Ivan Stanisavljević, diplomirani inženjer šumarstva.

I sami radnici koji su duži vremenski period bili posvećeni negovanju ovih sadnica, i sami naglašavaju značaj pošumljavanja.

- To je bio proces od semena u alejama, do samog pakovanja. Nama je posebno zadovoljstvo što ove sadnice idu školama jer nam je cilj kako da naučimo decu da čuvaju šume, jer ona su pluća Srbije - kaže radnica Radmila Vojvodić.

02:41

NOVE GENERACIJE ĆE ZNATI DA SU ŠUME PLUĆA SRBIJE! Uspešno sprovedena akcija Gledaj kako rastemo u sklopu projekta Zasadi drvo

U utorak, 28. marta su svi paketi sa sadnicama distribuirani svim školama u Srbiji, a sutradan su ih preduzeli direktori ovih obrazovnih institucija.

- Najveća sreća na njihovim licima će biti onda kad budu obilazili to drvo, da paze da ga neko ne dira, da ga podižu i gledaju kako raste, kao što će i oni sami rasti - kaže Ivan Ćilerdžić, direktor beogradske OŠ "Jovan Popović".

- Ova akcija je zanimljiva stvar koju njima treba priližiti i sprovesti radnje koje će prethoditi samoj aktivnosti sađenja i brizi o drvetu - kaže Dalibor Tvrdišić, direktor kragujevačke OŠ "Dragiša Mihailović".

Napokon, u četvrtak sadnice su stigle u svih 1.215 osnovnih škola na teritoriji Srbije.

- U okviru projekta "Zasadi drvo" obezbeđeno je oko 250.000 sadnica za osnovne škole širom Srbije, a mi smo dobili tu čast da učestvujemo u samom projektu. Danas smo zasadili dve sadnice crnog bora - rekla je Suzana Krstić, direktorka zaječarske OŠ "Hajduk Veljko“.

U akciji "Zasadi drvo" do sada je širom Srbije zasađeno pola miliona sadnica.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja