Austrija zabranjuje simbole ISIL i oduzima državljanstvo teroristima!
Foto: Reuters

Paket mera protiv terorizma

Austrija zabranjuje simbole ISIL i oduzima državljanstvo teroristima!

Austrija -
Terorizam se ne zaustavlja ni pred našim granicama i zbog toga smo preduzeli mere kako bi objavili borbu protiv terorističke grupacije Islamska država, istakla je ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl Lajtner

BEČ - Austrijska vlada usvojila je danas paket mera za borbu protiv terorizma, kojim se zabranjuje korišćenje simbola terorističkih organizacija, ali i predviđa izmena zakona o graničnoj kontroli, kao i zakona o državljanstvu.

"Svakodnevno gledamo slike iz Sirije, koje su prikazi strave, nasilja. Terorizam se ne zaustavlja ni pred našim granicama i zbog toga smo preduzeli mere kako bi objavili borbu protiv terorističke grupacije "Islamska država"(ISIL)", istakla je ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl Lajtner (Johanna Mikl-Leitner) ukazujući na zabranu simbola terorističkih organizacija na javnim mestima.

Ona je naglasila da su zločini ISIL u Iraku i Siriji jasno u suprotnosti sa vrednostima demokratskog društva i shvatanjima razumevanja naroda, zbog čega se moraju zabraniti simboli, kao što su zastave ove grupacije u Austriji.

Dalja mera je izmena zakona o graničnoj kontroli, koja omogućava nadležnim vlastima da proveravaju kod maloletnih putnika, koji žele da putuju van EU, da li imaju odobrenje staratelja.

Što se tiče izmene zakona o državljanstvu namera je da se unese mogućnost oduzimanja državljanstva ukoliko austrijski državljanin dobrovoljno aktivno učestvuje u borbama kao deo jedne organizovano naoružane grupacije.

"Osnovno obeležje vrednosti Austrije u 21. veku mora biti odbijanje nasilja i ubijanja, kao i totalitarnih režima i misli. To obeležje mora biti jasno vidljivo kao zadatak društva i zakonodavstva", poručila je Mikl Lajtner.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track