Austriji zbog Hipo banke u budžetu nedostaje 3,3 milijarde evra!
Foto: Reuter

EU pojačava kontrolu

Austriji zbog Hipo banke u budžetu nedostaje 3,3 milijarde evra!

Austrija -
Komisija EU tražiće od Austrije da strukturni budžetski deficit od 2015. godine ne bude veći od 0,45 jednogodišnjeg BDP

BEČ - Austrija, po svemu sudeći, neće uspeti da ispuni pooštrene budžetske uslove koje propisuje Evropske unija, za čije ispunjenje će joj nedostajati oko 3,3 milijarde evra.

Podsetimo, Komisija Evropske Unije će od novembra još pažljivije analizirati budžete svojih članica, a od Austrije će tražiti da strukturni budžetski deficit od 2015. godine ne bude veći od 0,45 jednogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP). Austrija teži takođe ovom cilju, ali tek od 2016.

Glavni razlog za ovo jednogodišnje kašnjenje su neočekivani troškovi koje Austrija ima u 2015. godini. Reč je, pre svega, o novcu iz saveznog budžeta kojim moraju da se pokriju gubici banke Hipo (Hypo Alpe Adria).

U Austriji će ove i sledeće godine porasti i ukupan budžetski deficit, a ne samo onaj njegov deo koji se smatra strukturnim.

Prema najnovijim prognozama, u 2014. će ukupni budžetski deficit iznositi 2,8 odsto BDP­a (a ne 2,7 odsto, kako je donedavno prognozirano), dok će u 2015. biti 1,9 odsto, a ne prethodno planiranih 1,4 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track