DARIVALI STO ĐAKA POVODOM VRBICE Humanitarno društvo „Dobra narav“ iz Kruševca održalo humanitarnu akciju
Foto: Kurir/Ž.M.

DARIVALI STO ĐAKA POVODOM VRBICE Humanitarno društvo „Dobra narav“ iz Kruševca održalo humanitarnu akciju

Srbija -

Humanitarno društvo baksuza, namćora i ugursuza „Dobra narav“ iz Kruševca je, tradicionalno, povodom praznika Vrbice darivalo 100 primernih učenika, a slabijeg materijalnog stanja, iz 11 osnovnih škola novom garderobom i obućom

Kruševačko Društvo baksuza, namćora i ugursuza “Dobra narav” osnovano je na Tomindan, 19. oktobra 1929. godine, ostvarivalo je svoju humanitarnu misiju sve do Drugog svetskog rata, zatim je ukinuto, a svoj rad je obnovilo 1987. godine.

Društvo uspešno organizuje tradicionalnu humanitarnu akciju za dobre đake slabijeg materijalnog stanja, a novac obezbeeđuje prihodom od humanitarne zabave koja se organizuje svake godine na deveti tornik (utorak) posle Božića.

1 / 3 Foto: Kurir/Ž.M.

Prema rečima predsednika Društva Zvonka Rajkovića, u prethodnih 37 godina Društvo je darivalo novom odećom i obućom više od dve i po hiljade mališana, a pokloni se uručuju tradicionalno na Vrbicu.

-Ovakvo humanitarno društvo u svetu ima samo Kruševac i mi smo ponosni zbog toga. U članu 13. Statuta Društva, koji je isto baksuzni broj, piše da je ćutanje zlato. I kada se okupljamo, sedimo okrenuti leđima jedan drugome i ne govorimo ništa. Kad svi ćutimo, niko se ni sa kim ne svađa. Ko progovori plaća kaznu i to ide u humanitarni fond. Mi se dičimo da smo baksuzni, namćori i ugursuzi, a to dokazujemo i formalno – članskom kratom, imamo svoju himnu i Baksuzko kolo, kaže Rajković.

Predsednik Udruženja ističe da član “Dobre naravi” može postati svako ko želi da pomogne, a brzo može da stekne i neku od titula. Prva je baksuz – to je onaj ko se takav rodi, druga je ugursuz – viši stepen baksuza koji nastaje kaljenjem, a treća titula je namćor – stiče se tek nakon više godina aktivnog rada.

Ovo društvo i njegovu humanitarnu akciju redovno pomažu ljudi dobre volje i firme iz Kruševca i okoline.

Kurir.rs/Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track