AUSTRIJSKI POLITIČARI PROTIV IZBEGLICA: Evropo, zatvori granice!
Foto: Rojters

Oštro

AUSTRIJSKI POLITIČARI PROTIV IZBEGLICA: Evropo, zatvori granice!

Austrija -
Stanovništvu Austrije i Nemačke preti opasnost da postanu manjina u sopstvenoj zemlji, rekao je bivši guverner Centralne banke Nemačke

BEČ - Evropa mora staviti pod kontrolu svoje granice i onda ih i zatvoriti, zatražio je bivši guverner Centralne banke Nemačke Tilo Sarazin, gostujući na sinoćnjoj debati Slobodarske partije Austrije (FPO) u Beču.

Tilo Sarazin, Foto: Reuters
Tilo Sarazin, Foto: Reuters

Sarazin, koji se zbog svojih stavova o muslimanima u više navrata našao na meti kritike javnosti, ocenio je da u aktuelnoj politici prema migrantima Evropi nedostaje racionalnost. Sarazin je, takođe, kritikovao nemačku "kulturu dobrodošlice". On je poručio da je nemačka kancelarka Angela Merkel rekla da Nemačka može da savlada veliki broj pristiglih migranata, ali nikada je niko nije pitao da li građani to i žele.

Lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe kritikovao je "socijalromantičnu kulturu dobrodošlice", rekavši da je Nemačka izbeglice, takoreći, pozvala da dođu u Evropu. U svom izlaganju na temu "Nova seoba - rizici i opasnosti", Štrahe je naglasio da i Austrija mora preći sa svoje "kulture dobrodošlice" na primenu zakona. Austrijska politika, prema njegovim rečima, do sada se ponasala neodgovorno i opasno po građane.

Štrahe je dodao da, naravno, treba da postoji saosećanje i humanost prema "pravim" izbeglicama, ali je podsetio da u Ženevskoj konvenciji nije utvrđeno da je rat razlog za bekstvo.

"Pravo na azil, na osnovu rata u sopstvenoj zemlji, ne postoji", objasnio je Štrahe

Štrahe i Sarazin su ukazali i na opasnost da, zbog rastućeg broja izbeglica, stanovništvu Austrije i Nemačke preti opasnost da postanu manjina u sopstvenoj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track