INCIDENT U AUSTRIJI: Eksplodirao šleper koji je prevozio ruski reaktor!
Foto: Prinstskrin Orf

Istraga u toku

INCIDENT U AUSTRIJI: Eksplodirao šleper koji je prevozio ruski reaktor!

Austrija -
Šleper je transportovao ruski reaktor, a prva eksplozija odjeknula je već nakon 8 kilometara

BEČ - Šleper koji je prevozio ruski reaktor u luku u Lincu eksplodirao je sinoć u Austriji, a prema zvaničnim informacijama, prikolica sa reaktorom otkačena je na vreme i eksplozija ga nije oštetila.

Do eksplozije je došlo kada su se na jednom od najvećih transportnih kamiona u Austriji, teškom 350 tona, iz za sada neutvrđenih razloga dogodilo nekoliko eksplozija. Šleper je transportovao ruski reaktor za proizvodnju veštačkog đubriva dug 60 metara. Prva eksplozija odjeknula je već nakon 8 kilometara.

Ervin Šajmajr (Erwin Scheinmayr), jedan od radnika u kontrolnom vozilu iza transportnog dela, prvo je ugledao beli dim i kako kaže, posle toga se sve odigralo brzo.

Vozač Herman Futerkneht (Hermann Futterknecht) izjavio je da je turbo punjač bio pokvaren, zbog čega je ulje počelo da curi.

"Ulje se razlilo na vreli rezervoar i to je izazvalo eksploziju", kaže Futerkneht.

Posle prve dogodilo se još nekoliko eksplozija, što je predstavljalo veliku opasnost jer je šleper nosio i veliku količinu goriva u rezervoaru. Na sreću, reaktor se nalazio u drugoj prikolici, koji su radnici uspeli pravovremeno da otkače sa voza i on će sutra uveče bezbedno biti transportovan za Rusiju. U eksploziji niko nije povređen.

Ova deonica puta bila je zatvorena za saobraćaj više od 5 sati. Policija istražuje uzroke i okolnosti pod kojima je šleper eksplodirao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track