NEMA VEZE SA RELIGIJOM: Evo zašto mladi muslimani iz Evrope odlaze u džihad!
Foto: Kurir Štampano

Ekspert za islam tvrdi

NEMA VEZE SA RELIGIJOM: Evo zašto mladi muslimani iz Evrope odlaze u džihad!

Austrija -
Mladi koji osećaju fundamentalnu odbačenost od društva ranije su pristupali sektama, a sada ih vrbuju džihadisti, kaže Tomas Šmidinger

BEČ - Religijski motivi veoma malo utiču na odluku mladih muslimana u Evropi da pristupe teroristima "Islamske države" (ISIL) i Alkaide, kaže Tomas Šmidinger (Thomas Schmidinger), ekspert za islam pri bečkom univerzitetu i jedan od suosnivača udruženja za deradikalizaciju "Mreže za socijalnu povezanost“.

Šmidinger je ovo izjavio komentarišući jučerašnje ponovno hapšenje Merkana G. (14), iz Sankt Peltena (St. Pölten), osumnjičenog da je planirao bombaški napad na Zapadnu železničku stanicu u Beču (Westbahnhof Wien), kao i prošlonedeljni slučaj kada su austrijske službe sprečile dve maloletnice (16 i 17) da pobegnu iz zemlje i priključe se džihadistima ISIL.

Pre njih, početkom godine su bečke tinejdžerke Sabina Selimović i Samra Kešinović napustile svoje domove i otišle u Siriju, gde su se, navodno, udale za borce ISIL.

"Ako se pažljivije pogledaju njihove biografije mogu se primetiti zajednički uzroci“, kaže Šmidinger.

Prema njegovim rečima, svi oni su prilikom faze traženja idetiteta doživljavali loša iskustva, pre svega odbačenost od društva, pre svega rasistička i diskriminišuća iskustva prilikom potrage za poslom.

"Svemu treba dodati i porodične probleme, a ponekad su njihova dela vezana i za psihička oboljenja“, naglašava Šmidinger.

On takođe podvlači da su mladi koji osećaju fundamentalnu odbačenost od društva ranije pristupali sektama, a sada bivaju vrbovani od strane džihadista. U ratnim zonama oni postaju deo razbojničkog sistema iz kojeg ne mogu tek tako da izađu.

Jedan broj mladih džihadista,koji su se vratili sa ratišta u Siriji i Iraku je trenutno u pritvoru.

"Reintegracija mora započeti u zatvorima, a nju je jedino moguće sprovesti putem intenzivnog nadzora u koji bi bili uključeni demokratski opredeljeni islamski teolozi, kao i psiholozi“, zaključuje Šmidinger.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track