SKORO KAO U SRBIJI: I firme u Austriji ulepšavaju bilans i prikazuju lažne brojke!
Foto: Shutterstock

Najnovija studija

SKORO KAO U SRBIJI: I firme u Austriji ulepšavaju bilans i prikazuju lažne brojke!

Austrija -
Prema oceni menadžera u Austriji su "ulepšani" bilansi veoma rasprostranjeni i više od dve trećine je navelo da preduzeća svoje brojke često bolje prikazuju nego što jesu

BEČ - Austrija je, iz Srbiju u Sloveniju, u samom vrhu, po pitanju ulepšavanja bilansa preduzeća, pokazuje studija kompanije "Ernst & Jang" (EY) koja se bavila i analizom korupcije.

Više od polovine ispitanih menadžera smatra korupciju i podmićivanje u sopstvenoj zemlji uobičajenom praksom, a u Evropi su Hrvatska, Slovenija i Srbija u samom vrhu po pitanju korupcije i podmićivanja.

U jugoistočnoj Evropi su korupcija i podmićivanje, prema oceni menadžera snažno rasprostranjena praksa - Hrvatska (92 odsto), Slovenija (87) i Srbija (84).

Austrija (42) se nalazi na 18 mestu od 30 evropskih zemalja, u studiji koju je EY sproveo u Evropi, na Bliskom istoku, Indiji i Africi ankerirajući 3.800 preduzeća u 38 zemalja.

Prema oceni menadžera u Austriji su "ulepšani" bilansi veoma rasprostranjeni i više od dve trećine je navelo da preduzeća svoje brojke često bolje prikazuju nego što jesu. Kada je reč o svom preduzeću samo jedna petina veruje da su ulepšavani poslovni podaci. Time je Austrija u međunarodnom poređenju tesno iza Srbije i Slovenije, na trećem mestu, jasno iznad proseka.

Kada je reč o korupciji, najbolje su zemlje na severu Evrope. Menadžeri u Danskoj, Švedskoj i Finskoj tvrde da u tim zemljama ima najmanje korupcije.

"Za austrijska preduzeća koja su aktivna u inoistranstvu korupcije je i dalje ogroman problem", navodi Andreas Froner iz EY Austrije u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track