ODZVONILO POBEGULJAMA: Škole će SMS-om javljati roditeljima da im je dete pobeglo sa časa!
Foto: Thinkstock

Smanjuju neopravdane

ODZVONILO POBEGULJAMA: Škole će SMS-om javljati roditeljima da im je dete pobeglo sa časa!

Austrija -
Ideju smatram jako dobrom i mislim da bi trebalo da se uvede u svim školama, kaže predsednica Prosvetnog saveta Beča Suzane Brandštajdl

BEČ - Beč uskoro uvodi SMS poruke kojima će obaveštavati roditelje da su im deca pobegla sa časa! Cilj je smanjiti broj neopravdanih izostanaka bečkih učenika.

Ovja sistem već funkcioniše u Švedskoj, u Štokholmu i relativno je jednostavan. Ukoliko se učenik ne pojavi na nastavi, razredni starešina putem SMS poruke stupa u kontakt sa roditeljem. U kratkoj prepisci se vrlo brzo može ustanoviti da li je učenik odsutan zbog, na primer, bolesti, ili se radi o neopravdanom izostanku sa časova.

Ovo"čudesno oružje“ kako u Švedskoj nazivaju novi sistem, donelo je velika poboljšanja u Štokholmu. Broj propuštenih časova smanjio se sa 2,9 odsto u šklolskoj 2009/2010 godini na 1,7 odsto u 2013. Promene su još drastičnije u školama sa velikim procentom doseljeničke dece, gde je stopa bežanja sa časova smanjena sa devet na 2,1 odsto.

U Beču, koji se sa Štokholmom može uporediti i na osnovu velikog broja migrantske dece u nekim opštinama, se, u pojedinačnim školama, već sprovodi ova vrsta SMS "nadzora“, ali to nije dovoljno. Neophodno je ovu metodu uvesti u svim osnovnim i srednjim školama u gradu.

"Važno je da roditelji i škole po ovom pitanju postignu dogovor. Ideju smatram jako dobrom i mislim da bi trebalo da se uvede u svim školama“, kaže predsednica Prosvetnog saveta Beča Suzane Brandštajdl (Susanne Brandsteidl) (SPÖ).

Ova tema će se naći na dnevnom redu sledećeg sastanka predstavnika Prosvetnog saveza Beča i predstavnika Saveta roditelja, a Brandštajdl je dodala da će možda baš ova metoda, iako isprva sigurno nepopularna među hroničnim pobeguljama, doprineti da se popravi poneka jedinica u dnevniku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track