ŠTRAHEU PADA POPULARNOST: Austrijski kancelar Kern svakog meseca sve jači!
Foto: Reuters

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA

ŠTRAHEU PADA POPULARNOST: Austrijski kancelar Kern svakog meseca sve jači!

Austrija -

BEČ - Popularnost saveznog kancelara Kristijana Kernaje za kratko vreme doživela pravi uzlet.

Za šefa SPÖ se u januaru izjasnilo 33 odsto ispitanika, dok je danas broj njegovih pristalica čak 42 posto. Na drugom mestu bi se našao šef FPÖ-a, Hanc Kristian Štrahe, sa 17 procenata iza Kerna, a treću poziciju je zauzeo šef ÖVP Reinhold Miterlener sa 11 procenata glasova.

Ispitivanjem javnog mnjenja vezano za političke partije, a koje je uradio Profil, FPÖ se našao na prvom mestu sa 31 odsto dok ga tesno sledi SPÖ sa 29 procenata.

Razlika među partijama je sve manja, a stabilne rezultate pokazuju političke grupacije ÖVP (20%) i Zeleni (11%), dok je NEOS pao sa 8 na 6 procenata.Na pitanje „ koja politička pitanja treba rešavati 2017.“, odgovori ne iznenađuju.

Najviše ispitanika je reklo da je pitanje izbeglica od krucijalnog značaja (36 posto), zatim pitanje nezaposlenosti (13 posto) i teme vezane za obrazovanje, škole i fakultete (6 posto). Jasna je podrška naroda uvođenju kvota za žene, kako u parlamentu ( 63 posto ) tako i u nadzornim i upravnim odborima javnih i privatnih preduzeća (64 posto).

K.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track