SVE MANJE POSLA U BEČU Štrahe: Gradska vlada rasterala investitore!
Foto: Www.hcstrache.at

NEZAPOSLENOST U STALNOM PORASTU

SVE MANJE POSLA U BEČU Štrahe: Gradska vlada rasterala investitore!

Austrija -
Ne čudi nas što Beč postaje neinteresantan kao mesto za privredne aktivnosti. Preduzeća čak odlaze iz grada, zajedno sa njima, naravno, i radna mesta, kaže Hajnc Kristijan Štrahe lider FPÖ

BEČ - Porazna je činjenica da glavni grad Austrije ima najveći broj nezaposlenih u čitavoj državi, uz prognozu da će nezaposlenost rasti i ubuduće, upozorava Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache), lider Slobodarske partije Austrije (FPÖ) na saveznom nivou i šef bečke partijske organizacije FPÖ-a.

Štrahe podseća da je najviše nezaposlenih među slabo obrazovanim ljudima, koji imaju samo osnovnu školu. Istovremeno, prema podacima Zavoda za zapošljavanje Austrije, broj imigranata u Beč iz država istoka Evropske Unije daleko premašuje broj radnih mesta na kojima mogu dobiti posao u Beču.

"Mi zato već godinama zahtevamo sektorsko ograničavanje tržišta rada", kaže lider austrijskih slobodaraca. Gradska vlada nije pravovremeno preduzela neophodne mere za stvaranje novih radnih mesta, kritikuje Štrah. Štaviše, zbog povećanja cena komunalija (vodovod, kanalizacija, odvoz smeća, struja, gas)investitori odustaju od otvaranja preduzeća u Beču, dodaje šef FPÖ-a.

"Ne čudi nas što Beč postaje neinteresantan kao mesto za privredne aktivnosti. Preduzeća čak odlaze iz grada, zajedno sa njima, naravno, i radna mesta, koja se ne nadomeštaju drugima. Umesto da grad pojačano investira u stanogradnju i proširenje metroa, novac otiče u različite agencije Zelenih, kao što je "Agencija za mobilnost" (Mobilitätsagentur), kritikuje Štrahe gradsku vladu u kojoj su Zeleni koalicioni partner socijaldemokrata (SPÖ).Štrahea kritikuje i integracionu politiku gradske vlade, koja se ogleda u sve većem broju nezaposlenih imigranata.

"Mnogi doseljenici još uvek veoma loše govore nemački jezik, ili ga uopšte ne govore. To dovodi do velikih problema u školama. Na tržištu rada šanse su tim ljudima gotovo nikakve. Da se nije usmerilo na privatna udruženja, koja su znatno subvencionisana, nego na jedinstven, od grada finansiran sistem, ne bismo danas imali problem mnogih nezaposlenih imigranata zbog neznanja nemačkog", uveren je Štrahe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja