Bernandu Bertolučiju nagrada za životno delo

Bernandu Bertolučiju nagrada za životno delo

Stil -
Prvu nominaciju za Oskara dobio je filmom Konformista iz 1970. godine. Poslednji tango u Parizu, dve godine kasnije bio je nominovan za dva Oskara i izazvao je veliko interesovanje kako publike tako i kritike

Bernardo Bertoluči, autor legendarnih ostvarenja „Poslednji tango u Parizu“ i „Poslednji kineski car“, dobitnik je Nagrade za životno delo koju dodeljuje Evropska filmska akademija. Nagrada će mu biti uručena 1. decembra, na Malti.

Evropska filmska akademija dodelila je italijanskom reditelju Bernardu Bertolučiju Nagradu za životno delo.Kako se navodi u saopštenju EFA, Bertoluči od filma Pre revolucije iz 1964. godine „nije prestao da oblikuje naš pogled na svet".

Prvu nominaciju za Oskara dobio je filmom Konformista iz 1970. godine. Poslednji tango u Parizu, dve godine kasnije bio je nominovan za dva Oskara i izazvao je veliko interesovanje kako publike tako i kritike.

Još veću pažnju pobudio je filmom 1900 u kojem glume Robert de Niro, Žerar Depardje i Bert Lankester, a potom i Poslednjim kineskim carom koji je 1987. godine osvojio devet Oskara, tri BAFTA nagrade, francuskog Cezara kao i specijalnu nagradu žirija na prvoj dodeli Evropskih filmskih nagrada 1988. godine.

Osim navedenih, Bertoluči je poznat i po filmovima Čaj u Sahari, Mali Buda, Ukradena lepota i Sanjari.

Njegov najnoviji film Ja i ti, premijerno je prikazan, van konkurencije, na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu.

Bertoluči će biti počasni gost 25. dodele Evropskih filmskih nagrada 1. decembra na Malti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track