DIREKTORU NAMENSKE U LUČANIMA PREKRŠAJNI POSTUPAK ZBOG SMRTI DVA RADNIKA: Porodica žrtve nezadovoljna, traže krivični postupak
Foto: Youtube Printscreen

nije utvrdio mere za otklanjanje rizika

DIREKTORU NAMENSKE U LUČANIMA PREKRŠAJNI POSTUPAK ZBOG SMRTI DVA RADNIKA: Porodica žrtve nezadovoljna, traže krivični postupak

Crna Hronika -

LUČANI - Prekršajni sud u Guči pokrenuo je 15. novembra prekršajni postupak protiv direktora fabrike "Milan Blagojević - namenska" Lučani Radoša Milovanovića, zbog nesreće koja se dogodila 14. jula 2017, kada su u eksploziji stradala dva radnika.

Tu informaciju je dostavila porodica Milomira Milivojevića, 25-ogodišnjeg radnika, koji je izgubio život posle nesreće na radnom mestu.

foto: Fonet

Porodica iz Lučana insistira na istini o uzrocima eksplozije

Naime, posle emitovanja reportaže "Teret baruta" na N1, u kojoj je porodica stradalog mladića rekla da im rukovodstvo umesto istine o okolnostima događaja i utvrđivanju odgovornosti nudi novčanu potporu, Milivojeviće su na sastanak pozvali ministar odbrane Aleksandar Vulin i zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Objasnili su da im je Pašalić zakazao sastanak sa načelnicom suda u Čačku, koja im je dala uvid u predmet koji se vodi protiv direktora "Milana Blagojevića" pred Prekršajnim sudom u Guči. Rekli su i da su saznali da je prvo ročište zakazano za 15. decembar, ali da je odloženo zbog odsustva advokata direktora Radoša Milovanovića.

foto: Fonet Ministarstvo Odbrane

Kako su Milivojevići pojasnili za N1, protiv direktora je pokrenut postupak za prekršaj iz Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, jer se sumnjiči da nije postojao akt o proceni rizika za sva radna mesta, kao i da nije utvrdio mere za otklanjanje rizika. Prema Zakonu, ukoliko se utvrdi da je bilo prekršaja, pravno lice - poslodavac dobiće kaznu od 800 hiljada do milion dinara.

Porodica negoduje što nije pokrenut krivični postupak i traže i dalje da od ministarstva odbrane i ministarstva rada traže izveštaje inspekcija. Međutim, u oba ministarstva tvrde da izveštaje o nesreći ne mogu dostaviti porodici dok traju pravosudni postupci.

Podsetimo, u oktobru su iz Osnovnog javnog tužilaštva u Čačku N1 dostavili odgovor da je u toku predistražni postupak protiv NN učinioca krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti iz člana 278 Krivičnog zakonika.

(Kurir.rs/N1, A.Santovac)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Pijani vozači na trežnjenju! Evo koliko njih je za samo dva dana zadržano u policiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track