(FOTO) SRPSKI CARINICI U AKCIJI NA PRELAZU VATIN: Otvorili kombi i onda je usledio ŠOK! Zaplenili trofejne rogove zaštićenog srndaća!
Foto: Uprava Carina Srbije

kontrola

(FOTO) SRPSKI CARINICI U AKCIJI NA PRELAZU VATIN: Otvorili kombi i onda je usledio ŠOK! Zaplenili trofejne rogove zaštićenog srndaća!

Crna Hronika -

BEOGRAD - Carinici su 26. decembra 2017. godine na graničnom prelazu Vatin, u saradnji sa policijom, prilikom ulazne kontrole zaplenili trofejne rogove zaštićene vrste srndaća.

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu došao teretni kombi rumunskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 41-godišnji srpski državljanin. On je tom prilikom rekao da vozi polovnu ugaonu garnituru, peć, radijator i lični prtljag.

foto: Uprava Carina Srbije

Međutim, carinici su među prijavljenim pokućstvom pronašli i trofejne rogove srndaća, za koje se ispostavilo, da prema nacionalnom zakonodavstvu pripadaju zaštićenoj vrsti, što su potvrdili i eksperti Ministarstva zaštite životne sredine.

Putnik je po otkrivanju trofeja izjavio da ga je kupio na pijaci u Nemačkoj i da nije znao da se radi o zaštićenoj vrsti za čiji mu prenos preko granice treba dozvola.

Ovakvi slučajevi su postali sve učestaliji, kako kada su u pitanju zaštićene vrste po međunarodnoj CITES konvenciji o trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore, tako i kada se radi o lovnim vrstama koje je Republika Srbija zaštitila nacionalnim propisima.

foto: Uprava Carina Srbije

Sličan slučaj otkriven je na aerodromu ''Nikola Tesla'' u avgustu ove godine, kada je u prtljagu putnika koji je doputovao iz Istanbula otkrivena preparirana glava iste vrste srndaća koja je zaštićena nacionalnim propisima. Putnik koji se tada našao u prekršaju je izjavio da je trofej doneo iz inostranstva, jer mu je bilo lakše da ga tamo nabavi, uz to i po nižoj ceni.

(Kurir.rs/Foto: Upraca carina Srbije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OVAKAV RASPLET NIKO NIJE OČEKIVAO! Jelen se zapleo u plastičnu ogradu, lovac podigao sačmaru i...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja