GODINA BEZ MALOG ANĐELA! Majka ubijenog pijaniste za Kurir: Beskrajno sam ponosna na svog sina, ali sam i beskrajno tužna
Foto: Nenad Kostić

godišnjica masakra u "ribnikaru"

GODINA BEZ MALOG ANĐELA! Majka ubijenog pijaniste za Kurir: Beskrajno sam ponosna na svog sina, ali sam i beskrajno tužna

Crna Hronika -

Suzana Čikić smogla je snage da uoči godišnjice smrti svog jedinca govori o njemu: "O svom detetu bih mogla da pričam satima, bio je poseban"

U masakru u "Ribnikaru" život je pored osam devojčica izgubio i jedan dečak - Andrija Čikić (14). Andrija je bio talentovani pijanista, veliki čovek i omiljeni drug.

Andrija Čikić
foto: YouTube/Andrija Cikic

Suzana Stanković Čikić, Andrijina mama, smogla je snage da uoči godišnjice sinovljeve smrti govori o njemu. Ističe da je na svog jedinca beskrajno ponosna, ali i da je sada beskrajno tužna.

- O svom sinu bih mogla da pričam danima, oduvek je bio posebno dete, druželjubiv i energičan, sa puno interesovanja. Od malih nogu, Andrija je imao izraženu potrebu da razume, da pomogne, da se zahvali. Umeo je da sasluša i da sačuva tajnu, učili smo od njega - započela je priču Suzana.

Andrija je voleo jezike, ali i matematiku, s pažnjom se bavio muzikom, ali i sportom, a pored mnogobrojnih obaveza, vremena je uvek nalazio i za druženje sa vršnjacima. Bio je čovek u malom, utisak je ostavio na one koji su ga poznavali, ali i na one koji su ga upoznali kroz rad i nove priče njegovih roditelja nakon tragične smrti.

- Inspiracija je bio i ranije, a ostao je i nakon 3. maja. Na stotine pisama stizale su nam od tog trenutka, i to sa raznih strana sveta, često na njegovom grobu zateknem neko novo pismo. Pisma stižu i dan danas, kako od odraslih, tako i od dece, u svemu tome jedno je isto - naš Andrija je inspiracija i mlađim i starijim generacijama, motiviše svet da ostvaruju svoje snove i idu ka dobrim stvarima u životu. Andrija nije imao strah da sanja velike snove, ja sam ponosna i zahvalna što sam takvom dečaku mama i tu sam da budem tandem sa njim - kaže naša sagovornica.

Memorijalno takmičenje za najbolje mlade kompozitore nazvano je po Andriji Čikiću, a njegova mama kaže da je on bio pravi umetnik sa svojih četrnaest godina.

- Moj cilj je da sačuvam sećanje na svog sina, a tim povodom održano je upravo i to Memorijalno takmičenje za najbolje mlade kompozitore, konkurs se ponovo održava u maju. Cilj nam je da to takmičenje pređe i granice naše zemlje - kaže Suzana.

Suzana Stanković Čikić
foto: Nenad Kostić

Podsetimo, Andrija je bio taletovani pijanista i kompozitor, a njegovi roditelji često su umeli da istaknu njegove radove na društvenim mrežama koji su naišli da gomilu pohvala i aplauza. Roditeljski ponos su i njegove tri muzičke nagrade koje nose ime Andrija Čikić.

Andrija Čikić je rođen 5. marta 2009. godine u Beogradu. Interesovanje za muziku je pokazivao od najranijeg detinjstva, a klavir je svirao od šeste godine. Dobitnik je više prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima, kao i dobitnik specijalne nagrade za izvođenje kompozicije "Burgmuller Etude D-dur" 2019. godine.

Nastupao je na više koncerata i učestvovao na međunarodnom takmičenju VIRTUOZI V4+, SVIRAMO ZAJEDNIČKIM JEZIKOM. Bio je član nacionalnog žirija koji je ocenjivao izvođače na Dečjoj pesmi Evrovizije, održanoj u novembru 2020. godine.

Dečak je, podsetimo, stradao 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" kada je učenik odeljenja u koji je išao i Andrija zapucao na školske drugare i u svom krvavom piru ubio ukupno devetoro dece među kojima je bio i ovaj dečak.

Bonus video:

03:07

MISLILA SAM DA TREBA DA ZABORAVIMO RIBNIKAR, ALI MI JE ĆERKA OTVORILA OČI! Zirojević: Njene reči su me ostavile bez teksta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track