APELACIONI SUD: Pijevčević oslobođen optužbi za odavanje tajne
Foto: Kurir

Pravosnažno

APELACIONI SUD: Pijevčević oslobođen optužbi za odavanje tajne

Crna Hronika -
Apelacioni sud je odbio žalbu tužilaštva, jer, kako je obrazložio, nije dokazano da su okrivljeni izvršili krivična dela za koja se terete - Pijevčević za podstrekavanje na odavanje službene tajne, Ivezić za odavanje službene tajne, a Vujoševićeva za primanje mita

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio bivšeg direktora Kreditno-eksportne banke Sekulu Pijevčevića optužbi da je podstrekivao policijskog inspektora na odavanje službene tajne u slučaju koji je poznatiji kao "afera kofer".

Istom odlukom oslobađajuća prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu potvrđena je i bivšem inspektoru Generalnog inspektorata MUP-a Srbije Dejanu Iveziću, kao i bivšem šefu odeljenja za sprovođenje urbanističkih projekata Grada Beograda Ljiljani Vujošević, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Apelacioni sud je odbio žalbu tužilaštva, jer, kako je obrazložio, nije dokazano da su okrivljeni izvršili krivična dela za koja se terete - Pijevčević za podstrekavanje na odavanje službene tajne, Ivezić za odavanje službene tajne, a Vujoševićeva za primanje mita.

Optužnica je teretila Ivezića da je Pijevčeviću 15. marta 2006. godine predao fotokopiju kompletnog strogo poverljivog predmeta službe Generalnog inspektorata MUP-a, a potom ga u više navrata obaveštavao o dešavanjima u tom predmetu.

Optužba protiv Pijevcevića tiče se krivčne prijave koju je podneo u januaru 2006. protiv tadašnjeg viceguvernera Narodne banke Srbije Dejana Simića i funkcionera SPS Vladimnira Zagrađanina, a taj predmet je proglašen službenom tajnom 16. marta 2006. godine.

Simić i Zagrađanin su početkom 2011. pravosnažno oslobođeni svih optužbi za primanje mita.Kako se navodi u nedokazanoj optužnici objavljenoj na sajtu suda, Ivezić je od Pijevčevića za uzvrat na poklon dobio plaćeno zimovanje kao i hipoteku na nekretnine Pjevčevića, kako bi ostvario pravo na kredit od 100.000 evra.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se, između ostalog, navodi da nijedan saslušani svedok nije ukazao da je Ivezić bio nadležan za rad na dokumentima od kojih je formiran strogo poverljiv predmet, niti da je na bilo koji način došao u vezu sa tim dokumentima ili do bilo kakvih saznanja koja su sa njima u vezi. Pri tome je većina svedoka izričito navela da se Ivezić nije ni interesovao za ta dokumenta.

"Kako je krivično delo koje je Pjevčeviću stavljeno na teret akcesorne prirode u odnosu na krivično delo za koje je optužen Ivezić, to je pravilna ocena prvostepenog suda da iz napred navedenog proizlazi da nema dovoljno dokaza ni da je Pijevčević izvršio krivično delo", navodi se u obrazloženju odluke.

Vujošević je oslobođena optužbi da je tražila mito da bi ubrzala postupak po jednom predmetu jer, kako je naveo Apelacioni sud, iz iskaza svedoka proizlazi da nije ni bila nadležna za postupanje po spornom predmetu.

Pred Specijalnim sudom Pijevčević je 2013. godine prvostepenom presudom osuđen na devet godina zatvora u procesu poznatom kao "stečajna mafija". Očekuje se odluka Apelacionog suda po žalbama na tu presudu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track