ČUME U STRAHU: Ne šaljite me u zatvor, tamo će me ubiti!
Foto: Nebojsa Mandic

Uplašen Ljubiša Buha Čume tražio kućni pritvor

ČUME U STRAHU: Ne šaljite me u zatvor, tamo će me ubiti!

Crna Hronika -
Prvi svedok-saradnik u istoriji srpskog pravosuđa i njegov advokat pokušali da ubede sudiju da mu je u pritvoru ugrožena bezbednost

BEOGRAD - Svedok-saradnik Ljubiša Buha Čume (50), kom je u nedelju uveče određen pritvor do 30 dana zbog sumnje da izvršio nasilje u porodici i napao policajce, izjavio je pred sudijom da se plaši da bi život mogao da mu bude ugrožen ukoliko ga smeste među pritvorenike!- Buha i njegov branilac predložili su da mu bude određen kućni pritvor, uz obrazloženje da bi boravkom u Centralnom zatvoru, zbog statusa svedoka-saradnika protiv Milorada Ulemeka Legije i ostalih pripadnika „zemunskog klana“, bezbednost mogla da mu bude ugrožena - kaže izvor Kurira iz beogradske Palate pravde.Negirao krivicuOdluku o tome da ipak bude sproveden u Centralni zatvor Buha je, kako kaže naš sagovornik, prihvatio mirno. U Centralnom zatvoru, navodno, smešten je u deo pritvora u kojem se nalaze „fini“ kriminalci.- Ne postoji način da dođe u kontakt s bilo kojim pripadnikom „zemunskog klana“. Okružen je uglavnom ljudima koji su u pritvoru zbog privrednih prestupa i zloupotreba položaja - kaže izvor Kurira.Pre nego što je sproveden u pritvor, Ljubiša Buha Čume nešto duže od sat vremena pokušavao je zameniku Trećeg osnovnog tužioca da objasni da nije tukao suprugu Ivanu Buhu Tulović, kao i da nije tačno da je fizički napao policajce. Kako je Kurir pisao, svedok-saradnik tvrdio je da je njegova žena psihički bolesnik, koji pokušava da mu otme dete. On je naveo da od jula ne žive pod istim krovom, kao i da je 8. novembra, kao gost na njegovoj slavi Mitrovdan napravila haos.- Njeni psihički problemi počeli su još u trudnoći i lečila se na klinikama u Subotici i Beogradu. Te večeri popila je malo više, počela je da histeriše i da preti da će se ubiti skokom s terase - navodno je ispričao, tvrdeći da je nije maltretirao, kao i da nije napao policajce.Živi od ušteđevineInteresantno je to što je Ljubiša Buha, za kog se sumnja da se bavi sumnjivim poslovima, rekao da je po zanimanju penzioner, koji ima u svom vlasništvu samo „audi A8“. Rekao je i da se izdržava od ušteđevine od prodaje preduzeća „Difens roud“.- Kad ga je sudija pitala kome je prodao preduzeće, koje su svojevremeno „zemunci“ dizali u vazduh, rekao je da se ne seća - kaže izvor Kurira.

Osuđen zbog Čumetovog svedočenja... Milorad Ulemek
Osuđen zbog Čumetovog svedočenja... Milorad Ulemek

Ministar StefanovićBUHA NEMA POLICIJSKU ZAŠTITUMinistar Nebojša Stefanović izjavio je juče da Ljubiša Buha Čume nikad nije imao status zaštićenog svedoka, već samo status svedoka-saradnika u procesu ubistva premijera Zorana Đinđića. On je naveo i da, pošto je Buha odbio da uđe u proces zaštite svedoka, nije imao policijsku zaštitu, već mu je ona određivana samo sporadično, kao posle ubistva svedoka-saradnika Zorana Vukojevića Vuka. Stefanović je dodao da Buha sad ima status građanina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja