HAPŠENJA U KRNJAČI: 90 migranata skrivali u kući i naplaćivali im prevoz do Mađarske!
Foto: Beta

Unosan biznis

HAPŠENJA U KRNJAČI: 90 migranata skrivali u kući i naplaćivali im prevoz do Mađarske!

Crna Hronika -
Policija je pored migranata, koji nisu imali dokumenta, u kući zatekla i troje naših državljana Milana M. (36), Žaklinu M. (37) i Darka M. (55). Oni su, kako se sumnja, krijumčarili migrante i omogućili im da nedozvoljeno prelaze državnu granicu

BEOGRAD - Mislili smo da je kuća prazna - tvrde stanari Ulice Mihajla Milovanovića u Krnjači gde je policija u kući otkrila čak 90 ilegalnih migranata.

Policija je pored migranata, koji nisu imali dokumenta, u kući zatekla i troje naših državljana Milana M. (36), Žaklinu M. (37) i Darka M. (55). Oni su, kako se sumnja, krijumčarili migrante i omogućili im da nedozvoljeno prelaze državnu granicu.

Dalja istraga trebalo bi da utvrdi da li su osumnjičeni deo veće grupe krijumčara ili su radili samostalno i migrante nalazili u blizini Centra za migrante u ovom prigradskom beogradskom naselju, a zatim ih za novac prevozili do Mađarske.

U kući gde su bili smešteni migranti juče nije bilo nikog, a dvorište je čuvao ogroman pas. Komšije ističu da su iz viđenja poznavali porodicu koja je živela u toj kući.

"Ove uhapšene, barem po imenima, ne znamo. Znamo samo da je u toj kući nekad živeo neki Kundak sa porodicom. Možda su povezani. Kundak je kockar, izgubio je jednu kuću na kartama", priča jedna od stanarki u ulici.

Kako kaže, niko nije ni znao da u ulici žive azilanti, a kamoli toliko njih.

"Tek kad je nekoliko policijskih marica došlo, posumnjala sam da se nešto čudno događa. Ovde svako gleda svoja posla", kaže stanarka, i dodaje da je uvek na ulici puno dece.

Svega kilometar-dva dalje od te kuće nalazi se kolektivni centar u Krnjači gde je takođe smešteno ukupno 90 azilanta, ali u daleko humanijim uslovima.

"Imamo mesta za još 90 azilanata. Ovde ih registrujemo kao migrante i svako od njih dobije svoju ličnu kartu. Oni svakog utorka i četvrtka imaju sistematske preglede i sve im je besplatno. Pre nekoliko dana preko noći je nestalo 40 azilanata i mi smo to odmah prijavili policiji", kažu za "Blic" u ovom centru.

Azilanti listom ističu da su zadovoljni uslovima u kolektivnom centru.

"Ovde smo već mesec dana i imamo praktično sve što je potrebno. Ne žalimo se. Ne znamo da li ćemo i kad otići negde dalje. Jednostavno, trenutno nemamo novca da bismo nešto planirali. Za ovaj kamp smo saznali na granici i od taksiste smo tražili da nas dovede. Nažalost, u takvoj smo situaciji da nam znači da je sve besplatno", priča Ehisan, koji je od rata pobegao iz Jemena.

Već 59 istraga za šverc ljudi

Nakon konsultacije sa zamenikom tužioca Prvog osnovnog tužilaštva, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i danas će biti saslušani.

Do hapšenja u Krnjači ovo tužilaštvo vodilo 59 istraga krijumčarenja ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track