SUĐENJE BRANKU LAZAREVIĆU: Odbrana traži izuzeće sudije zbog nezakonitih dokaza
Foto: Dado Đilas

Odavanje policijskih informacija

SUĐENJE BRANKU LAZAREVIĆU: Odbrana traži izuzeće sudije zbog nezakonitih dokaza

Crna Hronika -
Odbrana je na početku suđenja tražila izuzeće tužioca

BEOGRAD - Danas je počelo suđenje iz trećeg pokušaja bivšem šefu kabineta prethodnog ministra unutrašnih poslova Branku Lazareviću i još trojici optuženih za prenošenje policijskih informacija Darku Šariću.

Odbrana je na početku suđenja tražila izuzeće nadležnog zemenika tužioca Saše Ivanića, njegovog pretpostavljenog tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića kao i glavne tužiteljke Srbije Zagorke Dolovac.

Advokat Veran Zvečar, branilac Lazarevića, obrazlaže zašto traži izuzeće. Rekao je da je tužilaštvo kao dokaze koristilo snimljene razgovore koje je pribavilo Mile Jerković, kontroverzni biznismen, koji je u postupku za pranje novca protiv grupe Darka Šarića priznao krivična dela zbog čega ima policijsku zaštitu.

Branilac Lazarevića tvrdi da Jerković nije mogao da bude "prikriveni svedok islednik, koji navodi sada optužene da počine krivična dela".

Tonski zapisi koje kao dokaze predlaže tužilaštvo su, kako je naveo Zvečar, proizvod ambijetalnog snimanja ne presretnutih razgovora, kao mere na koju su istražni organi ovlašećeni procesnim zakonima.

On je tvrdio da 1.689 minuta snimljenih razgovora predstavlja nezakonito pribavljene dokaze, jer Jerković nije imao status prikrivenog islednika kao i da je po nalogu tužioca vršio pritisak na advokata Radovana Štrbca da mu govori da li se, gde i kada nalazi sa Lazarevićem.

Policija i tužilac su ove navode, kako je naveo advokat Zvečar, potvrdili i rečenicom iz optužnog akta u kom navode “tokom razgovora sa Milom Jerkovićem došlo se do saznanja ...”Štrbčev advokat Dragan Plazinić pridružio se ovom predlogu tvrdeći da je Jerković “podmenuti dokaz”.

Velisav Milutinović koji brani Radiulovića predložio je pak tužilaštvu da, nakon svega što su navele njegove kolege, povuče svoju optužnicu jer su dokazi protivzakoniti.Tužilac Saša Ivanić ocenio je da je reč o “klasičnim zahtevima za odugovlačenje ovog postupka. Sve ove zahteve slušam od 2009. godine u razmnim postupcima (koji se tiču Šarićeve grupe). Šta je razlog, najbolje znaju okrivljeni i branioci”, naveo je Ivanić.

Tužilac je ukazao da je odbrana danas spočitala zapravo formu krivične prijave koju nije formalno pravno podnela.O zahtevima za izuzeće odlučivaće neposredno viši tužioci, za Ivanića - Radisavljević, za Radisavljevića - Dolovac, a o njenom izuzeću odluku će doneti Državno veće tužilaca.Nakon te odluke suđenje će moći da počne.

Suđenje je u novembru odlagano zbog protesta advokata koji nisu dolazili na suđenja, a u februaru zbog izostanka optuženog bivšeg načelnika Službe za specijalne istražne metode u Upravi kriminalističke policije Borisa Gare.

Osim Lazarevića i Gare, u ovom postupku su optuženi i advokat iz Novog Sada Radovan Štrbac i Rodoljub Radulović zvani "Miša Banana" koji je u višegodišnjem bekstvu, a sudi mu se i kao pripadniku Šarićeve grupe za šverc kokaina.

Lazarević radi kao otpravnik poslova Srbije u Atini.

Tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo je Lazarevića zbog sumnje da je u toku 2008. i 2009. godine kao pripadnik organizovane kriminalne grupe Darka Šarića u više navrata odavao "naročito poverljive podatke" o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku, a koji predstavljaju službenu tajnu.

Lazareviću se na teret stavlja i krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela i produženo krivično delo odavanje službene tajne.

Pošto je položio jemstvo, sud mu je vratio pasoš i on se vratio na posao otpravnika poslova ambasade Srbije u prestonici Grčke.

Gara se tereti da je kao rukovodilac Službe za specijalne istražne metode neovlašćeno preneo podatke Lazareviću do kojih je Služba došla prisluškivanjem po naredbi istražnog sudije.

Gari se stavlja na teret krivično delo odavanja službene tajne.

Štrbac i Radulović se terete da su izvršili krivično delo odavanje službene tajne u podstrekavanju.Tužilaštvo je predložilo sudu da se Rodolju Raduloviću sudi u odsustvu s obzirom na to da je u bekstvu i za njim je raspisana Interpolova poternica.

Šarić je odbio da svedoči u tom postupku, pošto se pozvao na svoje pravo da kao svedok ne daje iskaz, kako ne bi sebe izložio krivičnoj odgovornosti.

On je uhapšen 18. marta u zajednickoj akciji kojom su rukovodili ministri pravde Srbije i Crne Gore, a u Specijalnom sudu protiv njega se vodi prostupak za krijumcarenje kokaina i pranje para.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja