Nebojša Stefanović: U Vojvodini za 8,9 odsto manje kriminalnih dela
Foto: MUP

Bezbednost građana

Nebojša Stefanović: U Vojvodini za 8,9 odsto manje kriminalnih dela

Crna Hronika -
Na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine evidentirano je oko 20 hiljada krivičnih dela protiv imovine, što je za 13,3 odsto manje u odnosu na 2013. godinu, rekao je Stefanović

SUBOTICA - Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović predstavio je danas na sednici Pokrajinskog saveta za bezbednost izveštaj o stanju bezbednosti na području Autonomne pokrajine Vojvodine za 2014. godinu.

Istovremeno, ministar je najavio da će od sutra početi da radi Odeljenje policije u Novom naselju u Novom Sadu, koje će zajedno sa patrolama Žandarmerije dovesti do povećanja bezbednosti građana .Predstavljajući izveštaj, Stefanović je istakao da je ukupan kriminal na području Vojvodine u prošloj godini u odnosu na 2013. smanjen za 8,9 odsto, da je oduzeto 1,2 tone narkotika i oko 54 tone rezanog duvana i duvana u listu. Stefanović je naveo da je na području Vojvodine počinjeno više od 30 hiljada krivičnih dela opšteg kriminala ili 9,2 odsto manje nego 2013. godine, a da su među njima najzastupljeniji imovinski delikti, koji su činili 70 odsto.

"Na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine evidentirano je oko 20 hiljada krivičnih dela protiv imovine, što je za 13,3 odsto manje u odnosu na 2013. godinu", rekao je Stefanović ukazavši da je smanjen broj razbojništava, razbojničkih krađa, teških krađa, krađa vozila...

Ministar je istakao da je ostvarena visoka efikasnost u rasvetljavanju ovih krivičnih dela, posebno iznuda - 77,8 odsto i razbojničkih krađa - 65,5 odsto. On je naglasio da će policija, i pored povoljne statistike, usmeriti više snaga na rešavanju ovih slučajeva i da je jedan od prioriteta reformi koje se sprovode povratak policije u zajednicu.

Foto MUP
Foto MUP

"Strategija je urađena, radi se na izradi akcionog plana i cilj nam je da broj policajaca ne bude značajno veći, ali da budu tako raspoređeni da građanima budu vidljivi i da im uliju sigurnost", rekao je Stefanović.

Ministar je ukazao da je tokom prošle godine na teritoriji Vojvodine zabeleženo 389 krivičnih dela nedozvoljenog držanja oružja i da je policija oduzela 460 komada.

Apelujući na građane da u postupku legalizacije oružja, koja će uslediti po novom Zakonu o oružju i municiji, predaju oružje koje imaju u ilegalnom posedu, Stefanović je upozorio da se 93 odsto krivičnih dela počini upravo ilegalnim oružjem.

Govoreći o krivičnim delima protiv života i imovine, ministar je naveo da je broj ubistava u prošloj godini smanjen za pet odsto u odnosu na 2013. godinu i da je prioritet Ministarstva da se u potpunosti rasvetle nerazrešena ubistva kako bi se građani osećali bezbedni i spokojni. Govoreći o trgovini narkoticima, Stefanović je ukazao da je na teritoriji Vojvodine prošle godine zaplenjeno 1,2 tone narkotika."Višestruko je veća količina zaplenjenog heroina, 107 kilograma 2014. u odnosu na devet kilograma koliko je zaplenjeno 2013. godine, dvostruko je povećana zaplena ekstazija, sa 14 kilograma na 33, 6", precizirao je Stefanović.

Ministar je dodao da je na teritoriji Vojvodine prošle godine zaplenjeno 5.876 bokseva cigareta i oko 54 tone rezanog duvana i duvana u listu. Na području Vojvodine nastavljena je tendencija smanjenja broja međunacionalnih incidenata. U odnosu na 2013. godinu evidentirano je 15 odsto manje incidenata, posebno ispisivanja grafita i oštećenja verskih objekata.

Predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da policija zaslužuje da joj se skine kapa za rezultate ostvarene u majskim poplavama, reagovanje na incidente posle utakmice Srbija-Albanija, sprečavanje ilegalnih migracija i rasvetljavanje svirepog ubistva Tijane Jurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track