ODAVANJE POLICIJSKIH INFORMACIJA: Suđenje Branku Lazareviću odloženo za 5. februar
Foto: Zorana Jevtić

Raspravu odložila bolest člana sudskog veća

ODAVANJE POLICIJSKIH INFORMACIJA: Suđenje Branku Lazareviću odloženo za 5. februar

Crna Hronika -
BEOGRAD - Suđenje nekadašnjem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Branku Lazareviću i još trojici optuženih za odavanje poverljivih policijskih informacija Darku Šariću, optuženom za krijumčarenje kokaina i pranje para, odloženo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu za 5. februar.

Suđenje je odloženo zbog bolesti člana sudskog veća. Na početku suđenja u novembru Lazarević i ostali optuženi - advokat Radovan Štrbac i policajac Boris Gara - negirali su svoju krivicu, dok je optuženi Rodoljub Radulović zvani Miša Banana u bekstvu i njemu se sudi u odsustvu.

Oni se terete da su tokom 2008. i 2009. prenosili poverljive policijske informacije Šariću pre pokretanja zvanične istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine. U optužnom predlogu se navodi da je Gara Lazareviću prenosio ključne podatke o praćenju Šarićeve grupe, nakon čega je Lazarević te informacije prosleđivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću.

To postupanje je, kako smatra tužilaštvo za organizovani kriminal, ugrozilo istragu policije jer su pripadnici Šarićeve grupe promenili dotadašnji način komunikacije.

Tužilaštvo je, pored ostalog, predložilo da se kao svedok sasluša Mile Jerković, da se preslušaju telefonski razgovori između Jerkovića i Štrpca, kao i razgovori iz prisluškivanih objekata. Šarić je još u istrazi odbio da svedoči u ovom postupku pošto se pozvao na svoje pravo da kao svedok ne daje iskaz, kako ne bi sebe izložio krivičnoj odgovornosti.

Suđenje Lazareviću i ostalima u novembru je počelo nakon pet odlaganja uvodnim izlaganjem tužioca i kratkim izjašnjenjem optuženih o krivici.

Zbog današnjeg odlaganja očekuje se da će u februaru optuženi detaljno izneti svoju odbranu. Sarić je letos prvostrpenom presudom osuđem na 20 godina zatvora zbog krijumčarenja kokaina a suđenje za pranje para mu je još u toku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja