ŠARIĆ IZNEO ODBRANU: Skidao sam se u gaće da dokažem da me Aco Đukanović nije ranio
Foto: Dado đilas

Specijalni sud

ŠARIĆ IZNEO ODBRANU: Skidao sam se u gaće da dokažem da me Aco Đukanović nije ranio

Crna Hronika -
Za govornicu Specijalnog suda izašao odeven u kariranu košulju i pantalone. U rukama je imao svesku, iz koje će, najverovatnije, iznositi svoju odbranu

BEOGRAD - Darko Šarić, optužen za šverc 5,7 tona kokaina, danas je, kako je i sam juče najavio pred većem Specijalnog suda, izneo odbranu i odgovarao na pitanja suda, tužioca i odbrane.

On je negirao da je kao organizator učestvovao u švercu kokaina i ocenio da je suđenje samo formalnost zbog postojećih pritisaka na sud i javnih osuda.

U publici su kao podrška Šariću došli sarajevski glumac Dragan Marinković Maca, Šarićeva supruga Lana Popović, rodbina i prijatelji.

13.56 - Darko Šarić je za danas završio sa izlaganjem. Nastavak suđenja je zakazan za 6. mart, kada će pitanja nastaviti da mu postavlja zamenik tužioca.

13.54 - Na pitanje tužioca ko je Maja koja se pominje u razgovorima, Šarić je rekao:

- Maja je žena iz Kragujevca, koja je trebalo da se nađe sa jednim Milutinom. Možda je taj Milutin ugledni političar, a možda i nije... Ali vi ste Milutina namerno izostavili.

13.47 - Miši Raduloviću sam, preko advokata, poručio da dođe da se preda. Uskoro će valjda i kraj postupka, ali njemu ne pada na pamet.

13.31 - Smešno je za šta optužuju Mišu Radulovića. Ponavljam, sve je to zbog Dačića. Miša je biznsmen, pošten čovek... Da mu neko spomene kokain, on bi pobegao do Somalije. Šta reći na ovo za šta ga optužujete... Oslovaljvao sam ga samo sa "Miša", ovo "Banana" i "Amerika" su mu neki dali u medijima.

13.13 - Moj brat se bavi fudbalom. Tu su velike pare. To je rupa bez dna. On je pravosnažno oslobođen za kokain, a iz političkih razloga mu se u Crnoj Gori sudi za pranje novca, i to samo da bi se vlast dodvorila opoziciji. Suđenje je nepravedno. Nema nigde njegovog potpisa. A svi dokazi koje imaju protiv njega su stigli iz Srbije.

13.10 - Kad je Željko uhapšen više mi nije palo na pamet da dođem u Srbiji. U medijima je objavljena moja slika sa jezikom, sećate se... Nisam bio lud da dolazim, a hteli da me spale kao vešticu.

12.47 - Od 2007. do 2009. godine sam često menjao brojeve telefone. Ko ne menja brojeve? Kupiš na trafici karticu... Imao sam sumnju da me prisluškuju. Ko u Srbiji ne priča da ga prisluškuju. Fric mi pričao da je bio sastanak Nacionalnog saveta za bezbednost i da hapse Šarića. Ja sam se tome smejao.Najviše problema sam imao nakon prodaje Štampe. Nebojši (okrivljenom Jestroviću) Mišković je nudio 44 miliona evra da kupi Štampu. Da ne pričam dalje, zvučaće kao teorija zavere.

13.03 - Znao sam da sam "gotov" kada su izmislili da me Aco Đukanović ranio u nogu. Skidao sam se u gaće da dokažem da me Đukanović nije ranio.

12.34 - Svedok saradnik Joksović je lažovčina. Kako da kažem da laže na fin način? Da ne govori istinu? Pitajte me nešto o Balkanskom ratniku. O tome me ništa ne pitate.

Tužioče, pet godina vama svašta pričaju. Smatra se da je amin kada nešto kaže svedok saradnik.

12.29 - Okrivljeni Milan Milovac je u kafanskoj tuči spasao jednu meni dragu osobu. Od tada ga jako volim. Ali nije ni on neka cvećka. Imao je problema sa krađama. A posle je od mene imao platu i nije morao ništa da radi.

12.20 - Moj novac je čist. Sedam miliona koje pominjete je od štampe. To je Fis podigao u Hipo banci. Sve je čisto. A vi obavite istragu. Tužilac navodi da je sav moj novac od droge. Sve sam za Joksovića rekao... Bio je moj drug, družili smo se, otvarali pekare... Hoćete li da me mučite da vam nešto kažem?

12.15 - Živeo sam u Holandiji, Italiji, Francuskoj... Imao sam poker aparate, bavio se tekstilom... Najviše prihoda sam imao od poker aparata. U Srbiju se doseljavam 2000. godine. Moja bivša supruga Nataša je radila u pekari koju smo otvorili. Ja sam pokušao da uradim posao s Laškim pivom, ali to je propalo. Ne sećam se kako mi se ta firma zvala. S Joksovićem sam, takođe, tada otvorio još jednu pekaru, ali je to propalo. Godine 2008. sam ušao u posao sa štampom.

12.13 - Devedesetih sam držao poker aparate... A onda, kao i svi ostali, ušao sam u posao s naftom, cigaretama... Sve je bilo legalno. Jel imate dokaze da nije bilo legalno? Imao sam regoistrovanih preduzeća. Ovo za pokere je bilo registrovano. Ali, ne znam kako se zvalo preduzeće. Ne sećam se posle 20 godina.

12.06 - Tužilaštvo je svedoku saradniku Joksoviću vratilo ukradene mašine. Ja sam proglašen teroristom, a vi ste učinili sve da Joksović svedoči protiv mene. Njemu nije oduzeta štamparija, zemlja na Zlatiboru... On je svima pokazivao snimak kao dokaz da je dobar sa tužilaštvom. Joksovića znam 20 godina. To je bio moj drug u pravom smislu. Do počinjanja ovog postupka smo bili u dobrim odnosima. A bilo je uspona i padova zbog novca. Advokati su mi pričali da je on "zakovan na sve strane", da bežim od njega...

11.57 - Šarić dopunio odbranu: Povodom moje predaje se prave fantastične priče, a ja sam pregovarao samo sa advokatom Baćevićem. Dakle, ni sa kim nisam pregovarao osim sa svojim advokatom. Ipak su se razne priče pojavljivale, trgovalo se mojom glavom... To sam samo želeo da dodam.

11.53 - Suđenje je nastavljeno i počinje saslušanje.

11.11 - Veće je odredilo polučasovnu pauzu.

11.10 - Bivše državno rukovodstvo je radilo sve da bi svedočio protiv tadašnjeg rukovodstva Crne Gore. Bivša vlast je imala veliku mržnju prema Crnoj Gori. Nema šta mi nisu nudili preko posrednika. Tu su bile i ponude da svedočim protv Dačića, a ponuda je bila i da pristanem na deset godina zatvora.

11.08 - Imam informaciju da se svedok saradnik DraškoVvuković mesec dana pre svedočenja sastao sa Mikijem Rakićem koji mu je ponudio promenu identiteta i 500.000 evra u kešu samo da bi "satrli Darka Šarića". Znam i da je došao mercedeseom.

11.00 - Pokazaću šta je tužilaštvo radilo sa Joksovićem... On je izvukao štampariju, kuće, zemlju na Zlatiboru, plac u Dobanovcima... Svaka mašina koju mu je tužilac vratio je ukradena. Tužilac mu je pomagao. Joksović je sve te mašine posle prodao. Imam papire za sve to. Joksović je manipusao sa tužiocem.Tužilaštvo za mene nema dokaz za ono što Joksović priča. Ima samo njegovu reč, a koliko je ona jaka pokazuju papiri koje imam. Tužilac se zbližio s Joksovićem samo da bi svedočio protiv mene. Joksović je genije prevare.

10.43 - Ja sam proglašen državnim neprijateljem. Političari su se utrkivali da me okrive. Izmišljali su atentate.

10.28 - Jedina optužnica za koju treba da se pomučim je ova zbog Nebojše Joksovića. Meni se stavlja na teret da sam organizovao da se iznajmi kuća i skladišti droga... Joksović je bio moj pravi drug. Međutim, on nikada više nije lagao nego kada je postao svedok saradnik.

10.20 - Deo optužnice koji se odnosi na Mišu Radulovića Bananu je politička. Brodovi su pretresani i ništa nije pronađeno. Ta optužnica je politička zbog prijateljstva Miše Radulovića i Ivice Dačića. Sve vreme su Dačića ucenjivali nekim slikama sa letovanja na kojima je sa Radulovićem iz 2008. godine.

10.14 - Pokazaću kakve je usluge tužilac činio svedocima saradnicima da bi svedočili o meni. Draško Vuković, svedok saradnik, izmišlja i laže. Nikada me u životu nije video. Draško kaže kako me je sreo kod Frica, kao da mi je prišao i tražio pare, ja sam ga, kao, pitao šta on ima sa mnom.... Laže, nikada ga nisam video. Suočite me sa njim.

10.10 - Iz optužnice Balkanski ratnik su proistekle sve druge optužnice. Stavlja mi se na teret da sam sve osmislio. Tužilaštvo polazi od toga da sam ja osoba pod imenom Zoki. Niko me tako nije zvao. Tužilaštvo me tako preksrstilo. Na osnovu čega se to kaže? Da li ima bilo kakav dokaz?

Sa telefonskim razgovorima se pokušava da se sklopi neki mozaik. Moja odbrana smatra da je to nezakonito, a mi smo to ovde slušali danima. To su besmisleni razgovori. Kroz te razgovore tužilac čitavo vreme pokušava da prikaže da Željko meni donosi papire. Željko je moj brat, a nikada ga nisam angažovao za bilo kakve papire, a tužilac za to nema dokaze.

10.00 - Šarić: Nemam veze sa delima koja mi se stavljaju na teret. Optužen sam da sam organizovao sve do detalja. Potpuno je sve apstraktno, sve je konstruisano. Najvažnije im je bilo da dokažu da sam krivaca za sve. Nameštaju se dokazi uz svedoke saradnike. Jako je teško braniti se kada vam na teret stavljaju sve i svašta, kada mi je bivša vlast obezbedila negativni publicitet. Optuženi i odbarana imaju samo jedan osećaj - da suđenje ne može biti pošteno. Kada su se političari, sociolozi, analitičari, astrolozi uživeli u ulogu sudija i uzeli ulogu nekog ko će presuđivati i odlučivati.

Pored sve propagande koja se vrši nad nama, da li ste videli da je nekada izdata knjiga o nama. Da li je to normalno? Da li je normalno da se moja imovina proda? Pre bilo kakve presude su zakazali licitaciju i pokazali na TV kako se ljudi na licitaciji otimaju za moju imovinu? Da li je to normalno?, upitao je optuženi obraćajući se sudiji.

09.50 - Šarić izašao za govornicu Specijalnog suda odeven u kariranu košulju i pantalone. U rukama je imao svesku, iz koje će, najverovatnije, iznositi svoju odbranu

09.40 - Današnji nastavak suđenja bio je zakazan za 10.30 časova. Publika je već ušla u sudnicu, a kao podrška Šariću jutros su došli sarajevski glumac Dragan Marinković Maca, Šarićeva supruga Lana Popović, brojna rodbina i prijatelji.

Šariću se na teret stavlja organizacija šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu. Optuženi Šarić juče je zatražio od suda da sasluša devetoricu okrivljenih koji su sa Tužilaštvom za organizovani kriminal zaključili sporazume o priznanju krivičnog dela, odnosno svoju ulogu u kriminalnoj grupi i krijumčarenju kokaina, na osnovu kojih im je izrečena presuda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track