Državama EU dozvoljeno da ponovo uvedu granice!

Šengenska zona

Državama EU dozvoljeno da ponovo uvedu granice!

Planeta -
Zemlja koja se suočava sa ozbiljnom bezbednosnom pretnjom može da uvede pograničnu kontrolu, ali se preporučuje da se mera koristi u krajnjoj nuždi

BRISEL - Zemlje Evropske unije postigle su danas u Briselu sporazum o uslovima pod kojima je moguće uvesti privremene granične kontrole u zemljama šengenske zone. Sporazum, o kojem su pregovore vodili Evropska komisija, Evropski parlament i vlade zemalja članica, biće upućen evropskim poslanicima koji će o njemu odlučivati u junu ili julu.

Novi sporazum definiše osnovna pravila ponovnog uvođenja kontrole u slučaju vanrednih okolnosti, javio je britanski Bi-Bi-Si (BBC). Dokument dozvoljava i mogućnost nenajavljenih inspekcija na granici, kako bi se sprečilo ilegalno uvođenje kontrola.

Prema današnjem dogovoru, zemlja koja se suočava sa ozbiljnom bezbednosnom pretnjom može da uvede pograničnu kontrolu. Kontrola granica, u zavisnosti od vrste rizika, može da traje najviše do dve godine. U slučaju terorističkog napada, sporazum, kako javlja BBC, dozvoljava trenutno uvođenje kontrole na granici, na period od deset dana do dva meseca.

Ipak, u dokumentu se ukazuje da ponovno uspostavljanje pograničnih kontrola u šengenskom prostoru treba da bude korišćeno kao krajnja mera. Potpredsednica grupe Progresivni savez socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Silvi Gijom pozdravila je novi dogovor. "Ta dugo očekivana odluka je veliki uspeh koji će sprečiti bilo kakvo uvođenje pograničnih kontrola u političke svrhe", rekla je Gijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track