Besni rat

IRAK: Faludža u rukama Al Kaide, 65 poginulih!

Planeta

Autor:

Iračka vojska je u provinciji Anbar ubila 55 ekstremista, a poginula su i osmorica vojnika i dvojica plemenskih boraca

eksplozija bomba irak rojters

Arhivska fotografija

BAGDAD - Borci Al kaide imaju kontrolu nad Faludžom, u provinciji Anbar, rekao je danas bezbednosni zvaničnik, koji je dodao da je u okršajima 65 ljudi poginulo. Iračka vojska je u provinciji Anbar ubila 55 ekstremista, a poginula su i osmorica vojnika i dvojica plemenskih boraca, koji su saveznici iračke vlade, prenela je agencija AFP.

To je najgore nasilje koje se dogodilo u toj provinciji u poslednjih nekoliko godina i po prvi put da ekstremisti imaju na tako otvoren način kontrolu u velikom gradu od kako je u Iraku izvršena invazija 2003. godine. Sukobi su izbili u ponedeljak u području Ramadija, kada su snage bezbednosti razbili antivladine protestne kampove uspostavljene posle demonstracija krajem 2012. godine.

Premijer Iraka Nuri Maliki rekao je da je mesto mirnog antivladinog protesta sunitskih Arapa, u blizini grada Anbara, postalo sedište Al Kaide i pozvao demonstrante da ga napuste, pre nego što u njega uđu pripadnici bezbednosnih snaga.

Nasilje se potom proširilo na Faludžu, a povlačenje snaga bezbednosti iz tih gradova otvorilo je put ekstremistima da preuzmu kontrolu nad njima. Više hiljada sunitskih boraca preuzelo je u sredu zgrade lokalne vlade u Faludži i Ramadiju pošto se vojska povukla iz tih mesta, pokušavajući da tako smiri napetost. 
Međutim, sukobi su izbili pošto je vojska pokušala da povrati kontrolu nad ta dva grada.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Pitanje je šta će se dalje dešavati ako nešto ozbiljno ne preduzmemo kao država protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević, koordinatorka sigurne kuće

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!