Besni rat

IRAK: Faludža u rukama Al Kaide, 65 poginulih!

Planeta

Autor:

Iračka vojska je u provinciji Anbar ubila 55 ekstremista, a poginula su i osmorica vojnika i dvojica plemenskih boraca

eksplozija bomba irak rojters

Arhivska fotografija

BAGDAD - Borci Al kaide imaju kontrolu nad Faludžom, u provinciji Anbar, rekao je danas bezbednosni zvaničnik, koji je dodao da je u okršajima 65 ljudi poginulo. Iračka vojska je u provinciji Anbar ubila 55 ekstremista, a poginula su i osmorica vojnika i dvojica plemenskih boraca, koji su saveznici iračke vlade, prenela je agencija AFP.

To je najgore nasilje koje se dogodilo u toj provinciji u poslednjih nekoliko godina i po prvi put da ekstremisti imaju na tako otvoren način kontrolu u velikom gradu od kako je u Iraku izvršena invazija 2003. godine. Sukobi su izbili u ponedeljak u području Ramadija, kada su snage bezbednosti razbili antivladine protestne kampove uspostavljene posle demonstracija krajem 2012. godine.

Premijer Iraka Nuri Maliki rekao je da je mesto mirnog antivladinog protesta sunitskih Arapa, u blizini grada Anbara, postalo sedište Al Kaide i pozvao demonstrante da ga napuste, pre nego što u njega uđu pripadnici bezbednosnih snaga.

Nasilje se potom proširilo na Faludžu, a povlačenje snaga bezbednosti iz tih gradova otvorilo je put ekstremistima da preuzmu kontrolu nad njima. Više hiljada sunitskih boraca preuzelo je u sredu zgrade lokalne vlade u Faludži i Ramadiju pošto se vojska povukla iz tih mesta, pokušavajući da tako smiri napetost. 
Međutim, sukobi su izbili pošto je vojska pokušala da povrati kontrolu nad ta dva grada.

>> Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir <<
Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Od početka godine je od 100.000 migranata u Srbiji ostalo samo osmoro Vladimir Cucić, komesar za izbeglice

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!

Testirajte novu verziju portala

Kurir Beta
Klikni ovde