(KURIR TV) OTAC JOVAN ZA KURIR: Ovako Srbi praznuju Badnji dan i Božić

Društvo -

Prezviter Jovan Stojiljković, paroh sela Rakovice pri Hramu Svete braće Ćirila i Metodija u Rakovici, govori o običajima i načinu na koji se najradosniji hrišćanski praznik Božić praznuje u srpskom narodu...

- Božić je najradosniji hrišćanski praznik jer da nije bilo rođenja Hrista, ne bi bilo ni njegovog stradanja ni vaskrsenja - kaže otac Jovan objašnjavajući zašto je rođenje Hristovo najradosniji praznik.

Otac Jovan kaže da je vreme posta pravo vreme da se čovek preispita je li i šta grešio, je li se s nekim posvađao, da se s tim s kojim se svađao i pomiri, kao i da se pripremi za svetu tajnu pričešća.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Kada je reč o običajima na Badnji dan i Božić, otac Jovan veli da će domaćinu biti onakva godina kakav mu je položajnik i da njega treba obavezno darivati, kao i da položajnik treba domaćinu da ponese osvećenu grančicu badnjaka koju će domaćin čuvati čitave godine, pored ikone.

- Kada je reč o badnjacima, ne bi trebalo osvećeni badnjak kačiti na automobile, jer njegove grane otpadaju po putevima pa se gaze, a to nije red. Bolje je osvećenu grančicu uneti u auto i tako je čuvati cele godine - savetuje otac Jovan.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Otac Jovan je apelovao na sve pravoslavne da Božić ne dočekuju petardama, galamom i bukom jer to nisu naši običaji i pozvao srpske porodice da na božićno jutro porodično pođu u hramove na molitvu.

On podseća i da se na Badnje veče odlazi na molitvu, na večernje, i uzima delić badnjaka posle njegovog paljenja. Od tog osvećenog badnjaka, paljenog ispred crkve, sutradan se prave krstići koje domaćin čuva sve do narednog Badnjeg dana i Božića, a prethodni, kad mu u kuću prispe novi, baca u vatru.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Otac Jovan dodaje i da ljudi koji žive u velikim gradovima u današnje vreme nemaju mogućnost da sami iseku i kući donesu svoj badnjak, ali da treba da znaju i da badnjak koji kupe na ulici i unesu u kuću treba da bude osvećen.

Otac Jovan podseća i da se na sam dan Božića nikako ne naziva ni Dobro jutro, ni Dobar dan, a ni Dobro veče, već se narod pozdravlja isključivo ovako: Mir Božji, Hristos se rodi, a odgovara se: Vaistinu se rodi.

Kurir vam dariva osveštan krstić!

Kurir vam danas poklanja krstić osveštan u kripti Hrama Svetog Save, najveće pravoslavne bogomolje na svetu, uz blagoslov vladike Arsenija. Već sutra, u našem dvobroju na 64 strane, kojim ćemo obeležiti rođenje Hristovo, Kurir će vam darivati ikonu Majke Božje iz Vitlejema, jednu od najređih i najcenjenijih u Srbiji, takođe osveštanu u najvećoj pravoslavnoj bogomolji, Hramu Svetog Save.

Neka vam je blagoslovena 2017. godina!

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track