ORTAKLUK VEKA: Mišković Šarićevim parama gradio Belvil!

ORTAKLUK VEKA: Mišković Šarićevim parama gradio Belvil!

Politika -
Šarić uplatio 100 miliona evra firmi zaduženoj za izgradnju naselja „Blok 67 asosijets“, čiji je jedan od osnivača „Delta rilestejt“

BEOGRAD - Kokainsko naselje.Darko Šarić, odbegli narko-bos, finansirao je izgradnju naselja Belvil sa neverovatnih 100 miliona evra! Naime, Uprava kriminalističke policije MUP Srbije u saradnji s austrijskim istražnim organima ispituje sumnju da je sto miliona evra kreditnog aranžmana za izgradnju ovog naselja na Novom Beogradu obezbeđeno novcem kriminalne grupe Darka Šarića, prenosi Novi magazin.

- Potrebno je proveriti plasman sumnjivog novca od 100 miliona evra, koji je organizovana kriminalna grupa u ime Darka Šarića uložila u izgradnju naselja Belvil - piše u izveštaju koji je kriminalistička policija uputila Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

U izveštaju se navode dve sumnjive transakcije - prva tranša, vredna 81.566.000 evra odobrena je u periodu 2007-2008, a druga, vredna 17.924.000 evra u periodu 2008-2009. godine.

Darko Šarić je za plasman novca koristio ofšor kompanije iz SAD i firme s Kipra, a oba kredita uplaćena su na račun firme „Blok 67 asosijets Beograd“, koja je nosilac izgradnje naselja Belvil, a čiji je jedan od osnivača „Delta rilestejt“ d. o. o. u Miškovićevom vlasništvu!

- Osnivač „Delta rilestejt“ d. o. o je kiparska firma „Hemslejd trejding limitid“, koja je u vlasništvu Miroslava Miškovića. Dosadašnjom finansijskom istragom protiv Šarićeve grupe utvrđeno je da je on novac stečen prodajom narkotika plasirao kao garanciju ili depozit za plasman novčanih sredstava kroz kreditne aranžmane - piše u izveštaju, kao i:

- Na taj način su krediti obezbeđeni, novac od šverca kokaina opran, a takav način poslovanja omogućio je bankama da praktično i ne naplaćuju kredite.

Naselje Belvil ima 2.200 stanova, njegova projektovana vrednost je oko 200 miliona evra, ali nekoliko stotina stanova nije prodato. Sumnja se da je to deo koji sleduje Darku Šariću.

Podsetimo, Kurir je juče objavio da je Mišković tokom 2009. i 2010. godine pomagao Darku Šariću da dobije kredit kod Univerzal banke od pet miliona evra.

Mišković imao sumnjive poslove s narko – bosom
Mišković imao sumnjive poslove s narko – bosom

Darko Šarić
Darko Šarić

Carstvo Miškovića

Miroslav Mišković vlasnik je čak 76 firmi u 10 zemalja. „Delta holding“ je po poslovnim prihodima najveća privatna kompanija u Srbiji, koja je prošle godine ostvarila poslovni prihod od 112 milijardi dinara i neto profit od 9,8 milijardi dinara. Pored Srbije, gde ima 48 firmi, Mišković posluje i u Holandiji, Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Kipru, Bugarskoj, Rusiji, Ukrajini i Makedoniji.Kako su obezbedili depozit

- Postoji sumnja da je reč o nelegalnim novčanim sredstvima, koja su preko računa otvorenih u Lihtenštajnu prebačena na račune u Austriji i Holandiji, gde su korišćeni za obezbeđenje depozita za dobijanje kredita. Posle toga devizna sredstva su po izuzetno niskim kamatnim stopama u vidu kratkoročnih i dugoročnih kredita data firmama koje investiraju u velike građevinske projekte - piše u policijskom izveštaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track