POTPISANI UGOVORI O REALIZACIJI LETNJIH KAMPOVA ZA DECU IZ DIJASPORE! Milićević: Da nam se mladi iz rasejanja vrate u Srbiju
Foto: Dušan Veljović

POTPISANI UGOVORI O REALIZACIJI LETNJIH KAMPOVA ZA DECU IZ DIJASPORE! Milićević: Da nam se mladi iz rasejanja vrate u Srbiju

Politika -

Ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević potpisao je danas ugovore o Programu finansijske podrške sa predstavnicima 17 gradova i opština u kojima će se realizovati 21 tematski letnji kamp za mlade iz dijaspore i regiona.

Đorđe Milićević
foto: Dušan Veljović

Vlada Republike Srbije, svesna važnosti ovakvih inicijativa, izdvaja značajna sredstva - 120 miliona dinara – za finansiranje ovih kampova.

- Tematski kampovi za našu decu iz rasejanja su prilika da mladi usavrše znanje maternjeg jezika, ćiriličnog pisma, da se bolje upoznaju sa svojom istorijom, kulturom i tradicijom i da tako ojačaju svoj nacionalni identitet. Krajnji cilj je da što više mladih nakon učešća u kampovima poželi da se jednog dana trajno vrati u Srbiju i da ovde primeni znanje i iskustvo stečeno u svetu – rekao je Milićević.

Đorđe Milićević
foto: Dušan Veljović

Ministar je apelovao na jedinstvo svih naših sunarodnika, gde god živeli, posebno u „ovom ključnom trenutku za našu zemlju, kada se suočavamo sa brojnim izazovima i poteškoćama“

Đorđe Milićević
foto: Dušan Veljović

- Danas, više nego ikada, moramo da se sabiramo, a ne da se delimo. Shvatimo da je jedinstvo jedini put ka uspešnoj budućnosti. Samo zajedno, kao jedan narod, možemo napredovati i ostvariti svoje ciljeve. U ovim teškim vremenima, kada su podele i konflikti prisutni sa svih strana, moramo se okrenuti jedni ka drugima. Moramo pružiti ruku pomirenja i zajedništva, jer samo tako možemo izgraditi bolju budućnost za sve nas - rekao je ministar i naveo:

Đorđe Milićević
foto: Dušan Veljović

- Neka nam srpska zastava bude simbol našeg jedinstva i snage. Neka nas inspiriše da radimo zajedno, da prevaziđemo razlike i da gradimo bolje sutra za sve nas. Zato vas pozivam da se ujedinimo, da radimo zajedno i da pokažemo svetu da smo jedinstveni gde god bili. Samo zajedno možemo ostvariti velike stvari i koračati ka svetlijoj budućnosti.

U ime lokalnih samouprava ministru su se zahvalili gradonačelnici Šapca Aleksandar Pajić i Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović, kao i predsednik Opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

Lokalne samouprave širom Srbije tokom jula i avgusta meseca organizovaće sportske, naučne i kulturno-umetničke kampove u kojima će učestvovati više od 5.000 mališana srpskog porekla iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH, Severne Makedonije, Albanije, Rumunije, Bugarske, Velike Britanije, Mađarske, Rumunije, Turske, Grčke, Norveške, Francuske, Češke Republike, SAD i Kanade.

Kurir.rs

Bonus video:

04:07

ČIM SAM KROČIO U JASENOVAC DOŠAO JE OGROMAN BROJ POLICIJE Milićević za Kurir televiziju: Naređenje stiglo s vrha, DEPORTOVALI ME

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja