Petar II Karađorđević biće sahranjen do maja
Foto: Sr.wikipedia.org

Prenos ostataka

Petar II Karađorđević biće sahranjen do maja

Društvo -
Kovčeg će biti na Dedinju i građani će moći da mu odaju počast

BEOGRAD - Savetnik predsednika Srbije Oliver Antić izjavio je da će posmrtni ostaci kralja Petra II Karađorđevića, koji će danas biti preneti iz SAD u Beograd, u kapelu pri kraljevskom dvoru na Dedinju, najverovatnije biti sahranjeni do proleća."Kovčeg će biti na Dedinju i građani će moći da mu odaju počast. Sahrana će biti kada stignu i posmrtni ostaci još tri člana porodice i realno je to očekivati do maja", kazao je Antić.Antić, koji je i član Komiteta za prenos posmrtnih ostataka članova Kraljevske porodice, rekao je jutros RTS-u da su svi elementi postupka za povratak posmrtnih ostataka obavljeni i da nikakav pravni problem za to nije postojao.

Upitan koliki je značaj što će posle 72 godine biti preneti ostaci poslednjeg kralja Srbije, Antić je rekao da je veliki i da će na taj način Srbija pokazati kakvu tradiciju ima.

"Država bez tradicije nije nikakva država. Mi imamo ogromnu tradiciju sa kojojm je retko ko upoznat. Sada će i te neke zemlje, koje su da najblaže kažem neblagonaklono gledale na nas, moći da se uvere kakva je tradicija ove države i naroda. Mi sa ovom tradicijom i ovom formom i poštovanjem sebe štitimo i državu i šaljemo u svet jednu civilizacijsku sliku o nama koja se neće zaboraviti", poručio je Antić.

On je kazao da će danas na aerodromu posmrtne ostatke kralja Petra II dočekati prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, princeza Katarina, prinčevi Petar, Filip i Aleksandar.

"Najstariji sin Aleksandra i princeze Katarine Petar će staviti krunu na kovčeg, Filip će staviti skiptar, a princ Aleksandar dijamantsku sablju preko kovčega", objasnio je Antić.Kako je najavljeno juče, dočeku će prisustvovati premijer Srbije Ivica Dačić, član Komiteta za prenos posmrtnih ostataka članova Kraljevske porodice i savetnik predsednika Republike, Oliver Antić, kao i predstavnici Vojske Srbije.Patrijarh Irinej služiće zaupokojenu liturgiju u Crkvi Svetog Andreja Prvozvanog u Dvorskom kompleksu na Dedinju od 15 sati.

Kako je ranije objavio princ Karađorđević, kralj Petar II biće sahranjen u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu, gde su sahranjeni i njegovi preci.Datum sahrane na Oplencu biće naknadno određen tokom ove godine u dogovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Vladom Srbije i drugim kraljevskim kućama.

Kralj Petar II nije nikada abdicirao, u izgnanstvu je prvo živeo u Londonu, a poslednje godine života proveo je u Americi, gde je posle duge i teške bolesti umro 1970.Sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertvilu u državi Ilinois.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track