OPERACIJA SOFIJA: Vikiliks razotkrio poverljive vojne planove EU za obračun s izbeglicama
Foto: Profimedia

Procurelo

OPERACIJA SOFIJA: Vikiliks razotkrio poverljive vojne planove EU za obračun s izbeglicama

Planeta -
Procurio je izveštaj komandanta operacije, italijanskog kontra-admirala Enrika Kredendina, datiranog 29. januara 2016.

Italijanski kontra-admiral spremio je izveštaj s detaljima Operacije Sofija za Vojni komitet i Komitet za politiku i bezbednost Evropske unije.

U dokumentu se navode statistički podaci o talasu izbaglica i detaljni planovi raznih faza vojne operacije u kojoj bi učestvovale združene snage EU u Mediteranu.

U izveštaju se takođe urgira da odgovorna tela EU pomognu da se ubrza proces formiranja "pouzdane" vlade u Libiji, koja će zatim pozvati evropske snage u svoje teritorijalne vode, a kasnije im dati dozvolu da prošire vojdne operacije i na kopnu.

U Operaciji Sofija treba da učestvuju 22 članice EU sa 1.300 vojnika, koji će uletati na sumnjive brodiće u Sredozemnom moru. Glavni cilj je da se prekinu rute krijumčarenja ljudi, a zaustavljanje talasa izbeglica je od sekundarnog značaja, navodi Institut za bezbednosne studije EU, koji je u dokumentu istakao da operacija počinje 27. jula 2015.

Međutim, dodaje se da postoji "stvarna nesigurnost da li će operacija ikad moći, iz pravnih ili političkih razloga, da ostvari svoj mandat, to jest neutralisanje mreže krijumčara kroz akcije odvraćanja ili otvorene prinude kako na libijskom moru, tako i na kopnu".

Takođe se navodi da, bez obzira na to što članice EU podržavaju plan, samo "nekolicina" njih ima "veštine i iskustvo za takvu misiju". Još se dodaje da Operacija Sofija nije "rešenje" za izbegličku krizu.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track