icon-closeicon-commentsicon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-yticon-totopicon_react

Najnovije vesti

Mogli su da spreče zločin

ŠTO OVO NIKO NIJE ZNAO? Lekari slali kopilota Lubica psihijatru, ali nisu to prijavili Džermanvingsu

Planeta 13.03.2016. 13:27h
Jedan lekar je predložio da nemački pilot Andreas Lubic, koji je pre godinu dana namerno srušio avion kompanije "Džermanvings" u francuskim Alpima, bude podvrgnut lečenju u psihijatrijskoj ustanovi, saopštili su danas francuski istražni organi u svom konačnom izveštaju.

Tužilaštvo veruje da se Lubic, koji je pre nesreće u više navrata bolovao od teške depresije, 2. marta 2016. na letu "Džermanvingsa" iz Španije za Nemačku zaključao u pilotsku kabinu i namerno udario avionom "erbas" u planinu, usmrtivši svih 150 ljudi koliko ih se nalazilo u letelici, preneo je Rojters.

 

Francuska služba za istragu avionskih nesreća (BEA) je u svom konačnom izveštaju o toj nesreći navela da je Lubic u decembru 2014. godine počeo da pokazuje simptome psihotično depresivne epizode i da se tokom narednih nekoliko meseci konsultovao sa nekoliko lekara.

 

Ostaci aviona bili su rasuti po planinama (Foto: Reuters)
Ostaci aviona bili su rasuti po planinama (Foto: Reuters)

 

Niko od tih lekara, međutim, nije o tome obavestio vlasti niti Lubicovog poslodavca, kompaniju "Džermanvings"! Jedan od tih lekara je preporučio lečenje Lubica u psihijatrijskoj ustanovi samo dve nedelje pre tragičnog događaja.

 

Tužioci su pronašli dokaze da je Lubic, koji je imao i problema sa vidom i možda se bojao da ne izgubi posao, istraživao o samoubilačkim metodama i krio svoju bolest od poslodavca. BEA navodi i da njegovo metalno stanje nije izazivalo nikakvu zabrnutost kod pilota koji su leteli sa njim.

 

Andreas Lubic: Ni piloti nisu bili zabrinuti zbog njegovog psihičkog stanja (Foto: Twitter)
Andreas Lubic: Ni piloti nisu bili zabrinuti zbog njegovog psihičkog stanja (Foto: Twitter)

 

U izveštaju francuske službe se, međutim, ukazuje na "nedostatak jasnih smernica u nemačkim propisima" o tome kada pretnja po javnu bezbednost odnosi pravagu nad zahtevima medicinske poverljivosti. Lubic je leteo uz lekarsko uverenje u kojem je naznačeno da taj dokument postaje nevažeći ukoliko ponovo upadne u depresiju, nakon nekoliko depresivnih epizoda koje je imao od avgusta 2008. do jula 2009.

 

BEA je pozvala evropske vlasti da se posvete istraživanjima o nesposobnosti pilota, posebno ukoliko je reč o psihijatrijskim slučajevima, i da pooštre propise o kontroli kada se piloti koji imaju istoriju psihijatrijskih problema proglase podesnim za letenje.

 

(Tanjug)

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...