AMERIKA ZAVRĆE SLAVINU UN: Tvrde da podržavaju prilisne abortuse u Kini
Foto: Think

Trampovo obećanje

AMERIKA ZAVRĆE SLAVINU UN: Tvrde da podržavaju prilisne abortuse u Kini

Planeta -

Američki Stejt department obustavlja finansiranje Fonda Ujedinjenih nacija za stanovništvo (UNFPA), jer je, kako je saopšteno, pružao podršku programima kontrole populacije u Kini, koji podrazumevaju i prisilni abortus.

U pismu upućenom predsedniku Komiteta za odnose s inostranstvom američkog Senata Bobu Korkeru, Stejt department navodi da obustavlja finansiranje agencije koja je fokusirana na planiranje porodice, kao i zdravlje majke i deteta u više od 150 zemalja, jer "podržava ili učestvuje u programima prisilnog pobačaja ili sterilizacije".

Kako prenosi agencija Rojters, Fond UNFPA je, u saopštenju objavljenom na njegovom zvaničnom sajtu, naveo da žali zbog odluke o prekidu finansiranja, koja je, kako ocenjuje, zasnovana na pogrešnim tvrdnjama da agencija podržava prisilne abortuse ili sterilizaciju u Kini.

"Naša misija je da osiguramo da svaka trudnoća bude željena i da svaki porođaj bude bezbedan. Podrška koju smo dobijali godinama od vlade i naroda SAD sačuvala je na desetine hiljada majki od prevremene smrti i invaliditeta, a naročito sada u uslovima ubrzanog razvoja globalnih humanitarnih kriza", navodi se u saopštenju Fonda.

Reč je o prvom koraku američkog predsednika Donalda Trampa za ograničavanje finansiranja UN-a, što će, kako ocenjuje britanska agencija, verovatno dovesti u pitanje dubinu tih rezova u organizaciji u kojoj su SAD glavni donator.

Najnoviji rez dolazi posle predloženog Trampovog 28-procentnog rezanja budžeta za diplomatiju i inostranu pomoć, kao i smanjenja finansijske podrške UN-u.SAD su bile četvrti najveći donator UNFPA u 2015. godini, uplativši tom fondu 75 miliona dolara.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track