I POZNATI NOBELOVAC NA ČELU PROTESTA PROTIV NEZAVISNOSTI: Nikakva separatistička zavera neće uništiti špansku demokratiju
Foto: Reuters

MARIO VARGAS LJOSA GOVORIO U BARSELONI

I POZNATI NOBELOVAC NA ČELU PROTESTA PROTIV NEZAVISNOSTI: Nikakva separatistička zavera neće uništiti špansku demokratiju

Planeta -

Nobelovac Mario Vargas Ljosa je izjavio da nikakva "separatistička zavera" u Kataloniji neće uništiti špansku demokratiju.

"Španska demokratija je ovde i tamo, nikakva separatistička zavera je neće uništiti", rekao je peruansko-španski pisac na mitingu protiv nezavisnosti Katalonije u Barseloni.

foto: Reuters

Ljosa (81) je tom gradu odao priznanje kao "prestonici španske kulture, otvorenoj ka svetu".

"Želimo da Katalonija bude kulturna prestonica Španije kao što je bila kada sam došao da živim ovde", naveo je on.

Prema njegovim rečima, "strast može biti destruktivna kada je pokreću fanatizam i rasizam" a kao najgoru od takvih strasti je označio nacionalizam.

"Potrebno je mnogo više od pučističke zavere (...) da bi se uništilo ono što je stvarano 500 godina, to nećemo dozvoliti. Ovde su okupljeni mirni građani koji veruju u zajednički i slobodni život. Pokazaćemo separatističkoj manjini da je Španija moderna zemlja", rekao je Ljosa, koji je Nobelovu nagradu za književnost dobio 2010. godine.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track