(VIDEO) PAZI SATELIT: Kineska svemirska stanica bez kontrole, niko ne zna gde će pasti!
Foto: AP 11.6.2013

pogled u nebo

(VIDEO) PAZI SATELIT: Kineska svemirska stanica bez kontrole, niko ne zna gde će pasti!

Planeta -

Kineska svemirska stanica teška 8,5 tona ubrzala je svoje nekontrolisano spuštanje prema Zemlji i očekuje se kako će udariti u površinu za nekoliko meseci.

Svemirska laboratorija Tiangong-1 , ili ‘Nebeska palata’ lansirana je 2011. kao “moćan politički simbol” Kine, i predstavljala je korak na ambicioznom naučnom putu da se Kina pretvori u svemirsku supersilu, piše Gardian.

Korištena je za misije sa i bez posade pa je posetila i prva žena astronaut, Kineskinja Liu Jang, 2012. godine.

Ali 2016., nakon meseci nagađanja, kineski su predstavnici potvrdili da su izgubili kontrolu nad njom koja će se sudariti sa Zemljom 2017. ili 2018..

Kineska svemirska agencija službeno je obavestila UN kako očekuje da će se Tiangong-1 srušiti negde između oktobra 2017. i aprila 2018. godine.

Otada se orbita polako ali sigurno približava površini Zemlje. A zadnjih nedelja spustila u gušće delove atmosfere pa je počela padati još brže.

“Sada kada je ispod 300 kilometara i u gušćoj atmosferi, brzina pada postala je veća”, rekao je Džonatan Mekdauel, poznati astrofizičar sa Harvarda.

“Očekujem da će pasti za koji mesec, krajem 2017. ili početkom 2018.”

Uprkos tome što se očekuje da će većina letelice izgoreti u atmosferi, on kaže kako bi neki delovi, i to do težine od 100 kilograma mogli udariti u Zemlju.

Šanse da nekoga pogodi komad raspadajuće svemirske stanice su male, ali Kina je još u maju rekla UN-ovom Komitetu za miroljubivo korištenje svemira da će pažljivo pratiti pad lejelice i obavestiti UN kada počne krajnji pad.

I samo par dana pre udara biće nemoguće predvideti gdje će udariti.

“Ne možete baš upravljati tim stvarima”, rekao je Mekdauel. “Čak i nekoliko dana pre udara nećemo znati tačno vreme, već samo unutar šest ili sedam sati, plus minus, kada će pasti. A ako ne znamo kada će pasti, ne možemo znati ni gde će pasti.”

I najmanja promena u atmosferskim uslovima može premestiti mesto udara “sa jednog kontinenta na drugi”.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track