(VIDEO) ASTRONAUTI SE BACILI NA POPRAVKU: Crkao robot na svemirskoj stanici
Foto: Printscreen Facebook

majstori na delu

(VIDEO) ASTRONAUTI SE BACILI NA POPRAVKU: Crkao robot na svemirskoj stanici

Planeta -

Dvojica američkin naučnika danas su izašli u svemirsku šetnju da poprave robotsku ruku Međunarodne svemirske stanice, saopštila je danas američka svemirska agencija Nasa.

Astronauti Rendi Bresnik i Mark Vande Haj počeli su svoj izlazak u 14.05 po centralnoevropskom vremenu kada su aktivirali baterije svog svemirskog kombinezona i zatim izašli u svemirski prostor.

Predvidjeno je da će njihov izlazak u svemir trajati šest i po sati. To je prva od tri svemirske šetnje planirane tokom naredne dve nedelje.

Oni treba da zamene robotsku "šaku" velike robotske ruke proizvedene u Kanadi. Mehanizam za prihvat šake je loše funkcionisao u avgustu.

Ruka je duga 18 metara i ima presudnu ulogu u radovima na svemirskoj stanici i takodje služi da "uhvati" letelica koje redovno dolaze da snabdevaju stanicu.

Ruka koja je dobro služila više od 16 godina pokazuje znake umora i Nasa želi da ona bude u savršenom radnom stanju da bi mogla da prihvati američku svemirsku letelicu za snabdevanje idućeg meseca.

Ovo je 203. svemirska šetnja u istoriji Medjunarodne svemirske stanice.

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Novi dokaz protiv Marjanovića? Evo šta je uradio Zoran pre dolaska policije na dan Jeleninog nestanka!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track