(VIDEO) OVO OTKRIĆE MENJA ISTORIJU ČOVEČANSTVA: Pronađeni misteriozni zubi u  bivšem koritu Rajne!
Foto: PrintScreen

naučnici u šoki

(VIDEO) OVO OTKRIĆE MENJA ISTORIJU ČOVEČANSTVA: Pronađeni misteriozni zubi u bivšem koritu Rajne!

Planeta -

Nemački arheolozi pukom srećom su naišli na neverojatno otkriće koje bi moglo da promeni sve što znamo o postanku ljudske vrste.

Oni su pronašli 9,7 miliona godina stare fosilizovane zube, za koje smatraju da mogu preokrenuti tok istorije. Čini se da zubi pripadaju jednoj vrsti ljudi za koju se zna da se pojavila u Africi nekoliko miliona godina kasnije.

Tim nemačkih arheologa otkrio je zagonetan niz zuba u bivšem koritu Rajne, saopštio je Prirodnjački muzej u Majncu, a prenosi Dojče vele. Čini se da zubi ne pripadaju ni jednoj od vrsta otkrivenih u Evropi ili Aziji. Najviše liče onima koji pripadaju ranim homininskim kosturima Lusi (Australopithecus afarensis) i Ardi (Ardipithecus ramidus), koji su otkriveni u Etiopiji.

Međutim, ovi novi zubi, koji se nalaze u gradu Epelshajmu kod Majnca, najmanje su 4 miliona godina stariji od afričkih kostura, što je naučnike toliko zbunilo da su čak godinu dana čekali sa objavljivanjem rezultata. Specijalistički tim će raditi dalj ispitivanja na zubima.

"Oni su očito majmunski zubi", izjavio je vođa tima Herbert Lutc. "Njihove osobine slične su afričkim nalazima koji su četiri do pet miliona godina mlađi od fosila iskopanih u Epelshajmu. Imali smo jako puno sreće da naiđemo na takvo otkriće, ali sad imamo ogromnu zagonetku pred sobom".

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Majnca Mihael Ebling tvrdio je da će tragovi naterati naučnike na ponovno razmatranje istorije ranog čovečanstva.

"Ne želim previše da dramatizujem, ali pretpostavljam da ćemo morati izpočetka da ispisujemo istoriju čovečanstva", kazao je Ebling.

Zubi se još detaljno ispituju, ali od kraja oktobra biće izloženi na državnoj izložbi "vorZEITEN", a zatim u Prirodnjačkom muzeju u Majncu.

Zube su pronašli naučnici dok su pretraživali šljunak i piesak u koritu Ur-Rajne, nekadašnjem toku reke Rajne. Područje je otkrilo mnoštvo fosilnih ostataka od 1820. godine, kada su pronađeni prvi fosili majmuna. Od 2001. godine otkriveno je 25 novih vrsta. Zubi su pronađeni pored ostataka izumrlog roda konja, koji im je pomogao u određivanju starosti zuba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track