UPRKOS SVEMU: Katalonija u četvrtak proglašava nezavisnost?
Foto: EPA

SUKOB MADRIDA I BARSELONE SE NASTAVLJA

UPRKOS SVEMU: Katalonija u četvrtak proglašava nezavisnost?

Planeta -

Parlament Katalonije će u četvrtak ujutru održati plenarnu sednicu, na kojoj bi, kako mnogi strahuju, mogla biti jednostrano proglašena nezavisnosti tog španskog regiona.

foto: Reuters

Portparol regionalne stranke "Zajedno za da" izjavio je danas da će se na toj sednici razmotriti odgovor na odluku španske vlade da pokrene proces suspendovanja ovlašćenja katalonske administracije i njihovog prenošenja na centralne vlasti.

On je dodao da ta katalonska stranka, članica većinske koalicije u regionalnom parlamentu, planira da pokrene žalbu protiv te odluke španske vlade.

Španska vlada je u subotu odlučila da pokrene proces primene člana 155 ustava zemlje, kojim će se na centralnu vladu preneti ovlašćenja katalonske administracije.

O tim merama, kojima bi se suspendovala regionalna vlada Katalonije, u petak 27. oktobra treba da se izjasni španski Senat, u kome vladajuća Narodna partija premijera Marijana Rahoja ima većinu. Očekuje da će on dobiti i široku podršku opozicionih senatora za mere na očuvanju jedinstva Španije.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti, na kome se oko 90 odsto građana izjasnilo za odvajanje od Španije. Taj referendum, na kome je odziv bio nešto preko 40 odsto, prethodno je najviše sudsko telo Španije proglasilo neustavnim.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track