OVAJ PROBLEM IH DOSTA MUČI: Nemačkim kompanijama fali kvalifikovana radna snaga
Foto: EPA

EKONOMIJA

OVAJ PROBLEM IH DOSTA MUČI: Nemačkim kompanijama fali kvalifikovana radna snaga

Planeta -

Više od polovine udruženja nemačke industrije nije preterano zabrinuto zbog Bregzita i drugih političkih promena koje utiču i na ekonomiju. Naprotiv, iskazuju veći optimizam nego pre godinu dana, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja.

Anketa instituta "IW" sa sedištem u Kelnu pokazuje da je 26 od 48 industrijskih udruženja optimističnije nego što su bili krajem 2016. godine. Više od dve trećine očekuje takođe da će kompanije u njihovom sektoru sledeće godine proizvoditi više nego što su proizvodile ove.

"Uprkos politici američkog predsednika Donalda Trampa i očekivanjima Bregzita, ulaganja u Nemačku su porasla ove godine, a 2018. godine dodatno će ojačati", navodi se.

foto: Profimedia

Samo dva sektora su iskazala pesimizam - drvna industrija, zabrinuta zbog oštrije konkurencije i viših troškova, i pojedini delovi bankarskog sektora, pritisnuti niskim kamatnim stopama i maržama.

Istraživanje pokazuje, takođe, da 24 od 47 udruženja koliko ih je objavilo procene ulaganja, očekuju veću kapitalnu potrošnju svojih članica.

Najveća kočnica za kompanije u najvećoj evropskoj ekonomiji je manjak kvalifikovane radne snage. To je problem koji već dugo zadaje glavobolju kompanijama u Nemačkoj.

"Izgledi za proizvodnju u nemačkoj ekonomiji mogli bi da budu bolji kada bi na raspolaganju bilo više kvalifikovanih radnika", ističe direktor instituta Mihael Heter.

Odvojena anketa među 820 kompanija, većinom u porodičnom vlasništvu, pokazala je da 69 odsto njih očekuje da će sledeće godine bolje poslovati. Pre godinu dana takvu procenu iznelo je 59 odsto njih.

Većina ekonomista očekuje da će nemačka ekonomija zabeležiti rast aktivnosti devetu godinu zaredom. Ugledni minhenski institut "Ifo" prognozirao je ovog meseca da će ekonomija 2018. godine porasti 2,6 odsto, posle očekivanog rasta od 2,3 odsto.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track